Létrehozva: 2023.11.12.
Módosítva: 2023.11.22.

Egyre több minden intézhető sorban állás nélkül, online, és most jön a DÁP!

Hamarosan egy mobilalkalmazáson, a DÁP-on át mindent elintézhetünk. Magyarországon a közigazgatás és a közszolgáltatások digitalizálása évek óta zajlik. Összegyűjtöttük a jelentősebb fejlesztéseket, amik sokak életét megkönnyítik és elősegíti az online ügyintézést.

Nem kell majd a személyi sem: jön a digitális állampolgárság, hamarosan egy mobilalkalmazáson, a DÁP-on át mindent elintézhetünk 2024-től. A következő 2 évben forradalmi változások jönnek az ügyintézésben.

Elkészült a DÁP (Digitális Állampolgárság Program) kódexe, a digitális állampolgárságról törvény a jövő héten az Országgyűlés elő kerül - mondta el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy háttérbeszélgetésen. Ezzel Európa élvonalába kerülünk, forradalmi változások jönnek az ügyintézésben, jóval könnyebb lesz mindent elintézni.

Hamarosan a mobiltelefonnal igazolhatjuk a személyazonosságunkat, és mindent elintézhetünk a mobilon, ráadásul úgy, hogy az állam "proaktív" lesz: a mobilapplikáció figyelmeztet a lejáró határidőkre. Mindehhez egy egyszerű mobilalkalmazást fejlesztenek ki: a DÁP applikációt (DÁP: Digitális Állampolgárság Program). Ezt mindenki letöltheti majd, és egy azonosítási, regisztrációs folyamat után ezen keresztül intézhetjük ügyeinket.

A DÁP alkalmazás tartalmazni fog egy elektronikus irattárcát is: nem kell majd személyi, jogsi, a rendőrnél vagy a dohányboltban a mobillal is igazolhatjuk majd magunkat.

Íme új videónk a DÁP alkalmazásról:

A 2014–2020 közötti időszakban már rengeteg olyan informatikai fejlesztés valósult meg Magyarországon, aminek köszönhetően egyre könnyebbé és gördülékenyebbé tudott válni például az online ügyintézés. A digitalizáció azóta is folyamatos, gyarapodnak az egyablakos ügyintézési lehetőségek, nőtt a kormányablakoknál, illetve elektronikusan, akár otthonról vagy mobiltelefontól elintézhető ügyek száma és csökkentek az adminisztratív terhek. Lássuk a jelentősebb fejlesztéseket!

laptop, e-bejelentő, online, iroda
Rengeteg ügyet lehet ma már online intézni. Fotó: GaudiLab / Shutterstock

A közelmúlt online digitalizációs  fejlesztéseiről

Digitalizálás az egészségügyben: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lefejlesztése óta rengeteg dolog változott az egészségügyben. 2017-ben bevezették például az e-receptet, majd jött az EESZT mobilalkalmazás, amit később EgészségAblakra neveztek át, majd 2023. november elején elindult a Járóbeteg Időpontfoglalási Rendszer (JIR). Mostanra így már a zsebünkben lévő telefonnal válthatunk ki receptet, megnézhetjük és adatforgalom nélkül letölthetjük az összes leletünket, megnézhetjük egy-egy gyógyszer adagolását vagy azt, mikor, melyik szakrendelésre van időpontunk, vagy hogy épp mikor rendel a háziorvosunk.

Folyamatosan bővítik az Ügyfélkapun keresztül elintézhető ügyeket: felsorolni is nehéz lenne mennyi mindent lehet online, sorban állás nélkül elintézni a magyarorszag.hu-n és az Ügyfélkapun keresztül. Mára az adóbevallás egy kattintással elfogadható, módosítható, de tartózkodási hely bejelentéséhez sem kell már személyesen bemenni valamelyik Kormányablakba, a házasságkötés után pedig ingyen és automatikusan érkeznek a névváltozás miatt lecserélendő okmányok (ha az anyakönyvvezető szerződéskötéskor elkészíti a házasulandókról a hivatalos igazolványképet).

Létrehozták az Árfigyelőt: A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert, amely közel négy hónapja támogatja az infláció letörését. Ez alatt az idő alatt az egymással összehasonlítható 62 termékkategóriából 52 esetében átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az árak.

Digitális segítség a családfakutatásban: az interneten hatalmas adatbázisok állnak rendelkezésedre, ha szeretnéd jobban megismerni a családod történetét. Például a Magyar Nemzeti Levéltár genealógiai szolgáltatása is értékes információkkal szolgálhat. A Magyar Családtörténeti Honlapot pedig azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a történelmi magyarországi vonatkozású családtörténeti kutatásokhoz.

További hasznos, bárki számára elérhető fejlesztések

  • Egyszerűsödött a közadatokhoz való hozzáférés: pár kattintással kideríthető, mennyit költ az állam oktatásra vagy egyes önkormányzatok a közterületek tisztán tartására.
  • Szintet lépett az Oktatási Hivatal is: a köznevelés információs rendszernek hála, számtalan oktatással kapcsolatos ügy intézhető akár online is, a 2019/2020-as tanévtől például kényelmesen, elektronikus felületen keresztül is intézhető a beiratkozás a köznevelési intézményekbe.
  • Az e-bejelentőhöz is folyamatosan csatlakoznak a szolgáltatók: az e-közigazgatási szolgáltatásnak hála, egy helyen intézhetjük a közművek átírását vagy adataink változásának bejelentését a közműszolgáltatók felé.
  • Szabadon böngészhetőek a hazánkról készült műholdfelvételek az eFöld Portálon keresztül.
  • Az eddigieknél is többféle ügyet intézhetünk személyesen a kormányablakokban és akár elektronikusan otthonról is, mivel bővült az e-ügyintézés lehetősége, továbbá a Kormányablak mobilapplikáció révén is elérhetők egyes szolgáltatások.
  • A Nemzeti Jogszabálytár (NJT) mobilapplikáció segítségével az állampolgárok egyszerűen tudnak naprakész ismereteket szerezni ügyeik intézéséhez, a vállalkozások pedig a gazdasági tevékenységük napi szintű működtetéséhez.
  • Elektronikus csatornákon folyik az öntözés engedélyeztetése is.
  • A fogyasztóvédelmi ügyeket is folyamatosan digitalizálják: hamarosan már a békéltető testületi eljárások is online zajlanak majd.
  • Szintet lépett a rendőrségi e-ügyintézés: ezen a weboldalon számos rendőrségi ügyet intézhetünk elektronikusan és akár a RUTIN nevű mobilappot is letölthetjük, amiben sok hasznos információ található.
  • Konzinfo Utazom: a konzuli tájékoztatás új szintje. Aki külföldre utazik, mindenképp töltse le ezt az alkalmazást és regisztrálja is benne magát.
  • Digitalizáció az országos videokonferencia-rendszerrel: a fejlesztés megreformálta a korábban személyes jelenlétet igénylő közigazgatási folyamatokat.

És ez még nem is a teljes lista. A digitalizációban történt fejlesztésekről itt lehet még bővebben olvasni.

Íme videónk az új alkalmazásról!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen elképesztő, ami az Újpest-Diósgyőr meccsen történt

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

travelo.hu

Egy hét múlva rajtol el Siófokról a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása