Létrehozva: 2023.04.10.

Mitől pusztul el a kullancs? Itt a válasz!

Tavasszal menetrendszerűen megjelennek a roppant kellemetlen, esetleg betegséget is terjesztő apró rovarok. Meddig él a lakásban a kullancs? Mit tegyünk, ha megcsíp? Mi öli meg a kullancsot? Íme a válaszok!

Itthon nagyjából 20-30 kullancsfaj él. Ezek közül 5-6 veszélyes az emberre és az állatokra. Több száz kullancsbetegség ismert a világon, itthon kettő jelent ránk veszélyt: a Lyme-kór és a kullancs közvetítette agyvelőgyulladás. Mivel lehet védekezni a kullancsok ellen? Mit tegyünk, ha megcsíp? Miből derül ki, hogy megkaptuk a Lyme-kórt? Utánajártunk!

kullancs, kullancsszezon
Kullancsszezon: fontos a védekezés. Fotó: KPixMining / Shutterstock

Mindenhol ott vannak a kullancsok

Ma már Magyarországon minden erdőben, de a kertekben és a városokban is élnek kullancsok. Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a hetvenes évektől kezdve az emberek elkezdték magukkal hordani a kutyáikat az erdőbe, de nem védték őket a kullancsok ellen. A négylábú kedvencekbe kapaszkodva ezután a nagyvárosokban is megjelentek a vérszívók és ma már szinte sehol nem vagyunk biztonságban. Az idei szezon pedig már el is kezdődött.

Hogyan fertőz a kullancs?

A kullancs a nyálán keresztül fertőz, de a székletében és elhullott tetemében is vannak kórokozók, amik belégzés útján is fertőzhetnek.

Mivel lehet védekezni ellenük?

Hatékony védekezés az alul-felül zárt ruházat, főleg az erdei-mezei kirándulás, túrázás, séta, sűrű növényzetben végzett kerti munka során. Ha ehhez túl meleg van, akkor a drogériákban kapható kullancsriasztó, kullancsirtó spray-k és kenőcsök használata indokolt. Az állatok számára pedig a különböző nyakörvek és szájon át adható szerek tarthatják távol a vérszívókat.

Tick
Magyarországon 20-30 kullancsfaj él. Fotó: Getty Images

Az emberek számára létezik védőoltás is

Mivel itt a tavasz, az időseknek és azoknak, akik sokat járnak a természetben, parkokban vagy kirándulni, kutyát sétáltatni, érdemes elgondolkozniuk az agyvelő-agyhártya gyulladás elleni oltáson. Az oltás szinte teljesen veszélytelen, cserébe hatékony védelmet jelent a betegség ellen. Az oltássorozat három oltásból áll. Az ezt követő három év elteltével egy emlékeztető oltást kell beadatni. A Lyme-kór ellen egyelőre még nincs hatékony védőoltás, de antibiotikummal gyorsan és hatékonyan kezelhető.

Mit tartalmaz egy jó kullancsriasztó?

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint kullancsriasztásra csak a következő vegyületek alkalmasak: dietil-toluamid (DEET), pikaridin (icaridin), etil-butil-acetil-aminopropionát (IR3535), citriodiol (P-mentán-3,8-diol). Ezek vannak különböző százalékos arányban a Magyarországon is kapható rovarriasztókban. Olyan terméket vegyünk, amiben megtalálhatók ezek az összetevők.

Természetes módon is lehet ellenük védekezni?

Az olyan természetes illóolajok, mint a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja, távol tarthatják a kullancsokat, a B-vitamin (mindegy, hogy tapasz vagy tabletta formájában használjuk) viszont a vérszívó ízeltlábúak riasztására teljesen alkalmatlan, kivéve persze a Polybé tablettát, ami viszont elég sokba kerül.

Mit tegyünk, ha kullancs került a bőrünkbe?

Tisztálkodás, fürdés vagy zuhanyozás alkalmával érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. Ha kullancsot találtunk a bőrünkben, a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban távolítsuk el. Ehhez patikákban kapható csipesz vagy kullancseltávolító kanál használata a legcélszerűbb, de egy kozmetikai csipesszel is megoldható. A lényeg, hogy ne rángassuk, tekergessük, nyomkodjuk a kullancsot, hanem mielőbb távolítsuk el a szívószervéhez legközelebb megfogva.

Egyéb hasznos tudnivalók a kullancscsípésekkel kapcsolatban

  • A Lyme-kór vérvétellel csak 4,5 hét után mutatható ki, ezért ne rohanjunk egyből a csípés után a magánlaborokba.
  • Ne rohanjunk a csípés után egyből orvoshoz, ügyeletre, nem fognak tudni mit tenni ilyenkor még az orvosok.
  • A Lyme-kór gyógyítható betegség.
  • Se benzint, se tejfölt, semmit ne tegyünk a kullancsra, mert fulladozni kezd, és ezért a béltartalmát bejuttatja az emberi szervezetbe, amivel megbetegíthet.
  • Nem baj, ha beszakad a kullancs feje, ki fog idővel lökődni. 
  • A kiszedett kullancsot nem kell elrakni, megőrizni, bevizsgáltatni.

Meddig élnek a kullancsok a lakásban?

Laborban a kullancsok, melyek korábban szívtak már vért, 10 évig is élhetnek anélkül, hogy még egyszer táplálékhoz jutnának. A természetben a közönséges kullancs élettartama 3-5 év.

Ezt tegyük, ha megcsíp egy kullancs

Mielőbb távolítsuk el és a csípés után 2-3 hétig végezzünk önmegfigyelést. Legalább három napon keresztül fényképezzük le minden nap a csípés helyét és egy vonalzó segítéségével mérjük le az átmérőjét. Erre azért van szükség, mert így lehet otthoni körülmények között diagnosztizálni a Lime-kórt. Ha 1 nap után bőrpír jelenig meg, ami 3 napon keresztül nő, legalább 5cm átmérőjű, ovális alakú lesz, biztos, hogy megkaptuk a Lyme-kórt. Ezt követően keressük fel a háziorvost és kérjünk antibiotikumot. Mást teendőnk nincs, kivéve, ha a csípés közepe gennyes lesz. Ekkor sebészet felkeresése javasolt.

Miben más a kullancs közvetítette agyvelőgyulladás, mint a Lyme-kór?

Ez egy vírusos betegség. 7-14 nap a lappangási ideje. Láz, fejfájás, hányinger, hányás, hidegrázás a tünete. Ha kullancscsípés után ilyen tüneteket tapasztalunk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

metropol.hu

„Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

„Lelkem tükre” – Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, most Budapesten mutatják be képeit

Mindennapok

Evolúciós oka van, hogy ez az egészségmegőrző módszer működik – itt a magyarázat!

Mindennapok

Tartós megoldást jelent a csípő- és térdprotézis – de mikor van rá szükség?