Létrehozva: 2022.03.06.

Hamarosan itt a kullancsszezon, védekezzünk időben

A köztudattal ellentétben a kullancsok nem csak az erdők és a mezők lakói. Sajnos a madarak, a kisállatok és háziállataink segítségével már beköltöztek a városokba és a kertekbe is.

Szerző ripost

Kullancs a városban!

 Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a hetvenes évektől kezdve az emberek szívesen hordták kutyáikat kirándulni az erdőbe és nem védték őket a kullancsok ellen. Ezért a négylábú kedvencek a nagyvárosokba is behozták a vérszívó fenevadakat és ma már szinte sehol nem vagyunk biztonságban. Pedig szabadidőnkben mindnyájan szeretünk gyerekeinkkel a természetben lenni. Ezért, hogy ne kelljen a levegőn töltött kellemes perceket félelemmel töltenünk, tájékozódjunk időben és próbáljunk meg a lehető legkörültekintőbben eljárni. Védekezzünk a kullancsok ellen!

Honnan támad a vérszívó?

Magyarországon megtalálható 42 kullancsfajból kettő az, amely igazán veszélyes. Az egyikük a Közönséges kullancs a levelek árnyékot adó fonákján, körülbelül másfél méter magasan lapul meg és fentről veti rá magát az áldozatra. A másik veszélyes faj a Kutyakullancs alulról, a fűszálakról kapaszkodik fel a gyanútlanul sétáló kirándulóra. Mindkét állat előszeretettel bújik napfénytől takart, meleg, izzadt hajlatokba.

Mikor támad a kullancs?

Az enyhe télnek köszönhetően egész évben számíthatunk már kullancsokra. Azonban a régi életritmusukat, a felmelegedés ellenére is megtartották. Tavasz és nyár elején rajzanak a legjobban. Napközben a reggeli és a délutáni órákban aktívan támadnak, a napsütötte időben elbújnak. Csípésük nem jár fájdalommal, mivel képesek elérzésteleníteni a bőrt. A kórokozókat akkor köpik az áldozatukba, miután bebújtak a bőr alá.

Emberi kullancsbetegségek

A kullancsok által okozott leggyakoribb betegségek a Lyme-kór és az agyvelő- és agyhártyagyulladás. 

A Lyme-kórra nincs védőoltás, de antibiotikummal megfelelő módon kezelhető, ha idejében felismerik. 

Tünetei: kokárdaszerű bőrpír, láz, nyári influenzaszerű állapot. Arcidegbénulás, látás- hallás, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom.

Agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető. 

Tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom és ízületi fájdalom.

Hogyan fertőz a kullancs?

  • A kullancs csípéssel, a nyálán keresztül fertőz.
  • a kullancs székletében és elhullott tetemében is vannak kórokozók. Ezt belégzés útján is betegséget okoz. Elhanyagolt nyaralók, erdei házak takarításánál ezért érdemes maszkot használni!
  • a természetben legelő állatok (birka kecske tehén) nyers teje is lehet kullancs által fertőzött. Ezért soha nem igyunk ilyet!
  • Az erdei állatokat ne simogassuk, gyűjtsük össze (például sündisznó) mert fertőzőek lehetnek!

Mit tehetünk a kullancsok ellen?

A leghatékonyabb védekezés a megelőzés! Sajnos védőoltás csak az agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen van, de mivel ez egyike a kullancsok által hordozott leggyakoribb betegségnek érdemes beadatni. A megfelelő védettség azonban csak akkor alakul ki, ha az oltást idejében megkaptuk. Ezért tehát ha gyermekünk nyári táborba megy, ne az utolsó pillanatban rohanjunk az orvoshoz, mert azzal már semmit nem érünk el! Tudnunk kell, az oltási anyag három adagból áll. Ezen felül háromévente egy új emlékeztető oltást kell kapnunk a megfelelő védettség érdekében.

Ha kirándulni megyünk, feltétlenül legyen nálunk kullancsriasztó aerosol. Ne feledjük 4-5 óránként ismételten befújni magunkat, rendszeresen ellenőrizni a testünk, nem bújt-e kullancs a bőrünk alá.

Védjük házi kedvenceinket a megfelelő nyakörvekkel, riasztó hatású kullancsirtó szerekkel!

Kertjeinkből irtsuk ki az olyan helyeket, ahová a nem kívánt állatok beköltözhetnek. Actellic nevű kullancsirtó szerrel háromhetente permetezzünk.

Mit tegyünk, ha kullancs került a bőrünkbe?

Ha kullancsot találtunk a bőrünkben a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban távolítsuk el. A még kifejletlen állatok (lárvák, nimfák) nagyon picik, ezért épphogy csak rögzülnek a bőrbe. A legjobb egy gyógyszertári homorúhegyű injekciós tűvel, vagy fertőtlenített hegyes tűvel a bőrből kipöccenteni!

A kifejlett állatok eltávolítására szolgál egy új eszköz, a kullancseltávolító kanál. Patikákban, gazdaboltokban kapható kis műanyag, melynek segítségével a kifejlett kullancsot gyötrés nélkül távolíthatjuk el a bőrből. Segítségével elkerülhetjük a fertőzés veszélyt.

Miután eltávolítottuk a kullancsot, tegyük el egy műanyag dobozba és rakjuk a hűtőbe. Ha bármilyen betegség jeleit észleljük, forduljunk azonnal orvoshoz és vigyük az állatot is. Hiszen a Lyme-kor például kimutatható az állat testéből.

TÉVHITEK!

  1. Gyakran a rossz eltávolítás módszer miatt, pont a kiszedés pillanatában következik be a fertőzés. Ezért soha ne szorítsuk a kullancs nyakát erővel, ne tekerjük, mert ilyenkor nyomjuk meg azokat a nyálmirigyeket, amelyek a fertőzéseket hordozzák.
  2. ne használjunk olyan zsiradékot, amitől az állat fulladozni kezd, mert kínlódása közben is teleköpködi a bőrt fertőzésekkel.
  3. Kézzel hozzányúlni, körömmel kitépni, mert ebben az esetben még az is fertőződhet, aki kitépi.

 

 

 

 

 

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!