
3 egyértelmű jel, hogy az alkohol már elkezdte tönkretenni a májadat
Rengetegen vannak, akik rutinosan nyúlnak a pohár után akár társaságban, akár otthon, stresszoldásra. Csakhogy az alkohol hatásai nemcsak akkor roncsolják a szervezetet, ha valaki súlyos függő. Mutatjuk, miből tudhatod, hogy ideje leállni vele!
A mindennapjainkba van ivódva a rendszeres alkoholfogyasztás legyen szó akár családi, akár baráti összejövetelről, de sokan egy nehéz nap után otthon, egyedül is rendszeresen a pohár fenekére néznek. Csakhogy az alkohol hatásai akkor is megmutatkoznak, ha valami nem részegedik le mindig, csak keveset, de rendszeresen fogyaszt. A WHO legújabb ajánlása szerint nincs biztonságos alkoholmennyiség, vagyis kis mértékben is árt a szervezetnek. Ha túlzásba viszed, akkor idővel májproblémák jelentkezhetnek; eleinte nem súlyos mértékben, de a szervezeted egyértelműen jelzi, hogy pihenőt kér. Ez a három korai jel, amit érdemes komolyan venni!

1. Folyton kimerült vagy
Ha hiába alszol eleget, mozogsz rendszeresen és figyelsz oda az étkezésedre, mégis állandóan vonszolod magad a fáradtságtól, akkor könnyen lehet, hogy az alkoholfogyasztás áll a jelenség hátterében. Ugyanis ha rendszeresen felöntesz a garatra, a máj túlterhelődik, lelassul az anyagcsere, és az alkohol lebontása miatt a méreganyagok egy részét nem tudja kiszűrni a vérből ez a szerv, ezek pedig általános gyengeséget, kimerültséget, koncentrációs nehézségeket okozhatnak.
2. Az alkohol hatásai közé tartozik, ha folyton mindent elkapsz
A máj fontos szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében, ám ha folyamatosan túlterheled alkohollal, fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre. Gyanús lehet, hogy ideje abbahagyni a rendszeres iszogatást, ha mostanában egyik felsőlégúti-megbetegedésből a másikba esel.
3. Puffadás gyötörhet
Az alkohol lebontása során acetaldehid keletkezik, ez az erősen mérgező vegyület közvetlenül a májsejteket károsítja. Ilyenkor a máj enyhén begyullad, zsírt kezd raktározni, és beindul a alkoholos zsírmáj kialakulása – ez nemcsak nagyivóknál fordulhat elő, hanem azoknál is, akik keveset, de rendszeresen, például minden nap isznak. Így a májnak nincs ideje regenerálódni, az epetermelés is megváltozik: kevesebb, sűrűbb lesz az epefolyadék, ez pedig teltségérzetet, émelygést, puffadást, és zsíros ételek utáni hasi diszkomfortérzetet okozhat. A jó hír, hogy ebben a fázisban még visszafordítható a májkárosodás, de csak az alkoholfogyasztás drasztikus mérséklésével, vagy teljes elhagyásával.






