
"Egyél kettő helyett" - Itt a tuti étrend a terhesség ideje alatt
A kismamáknak ismerősen cseng ez a mondás. De vajon ez tényleg igaz? Mutatjuk mit fogyasszon terhessége alatt.
Az áldott állapotban lévő nők mindenhonnan kapnak tanácsot, és elég gyakran a táplálkozással kapcsolatban is. Nem csak arról van szó, hogy mit egyenek, hanem arról is, hogy mennyit. Az energiaigény valójában napi 250-300 kalóriával nő a terhesség alatt.

Hogyan csillapítsák az éhségüket a terhesség alatt a nők?
A szakemberek szerint majdnem mindent ehetnek, amit a terhesség előtt, de azért van néhány kivétel.
A várandós hölgyek, bármikor megengedhetnek maguknak kiadós zöldségeket és gyümölcsöket, viszont csínján kell bánniuk a csokoládéval, sütikkel és a hasonló édeségekkel. Kenyér vagy tészta esetén pedig a legjobb választás a teljes kiőrlésű termékek. Nagy hangsúlyt kap, tehát az egészség. Az étkezési terv összeállításához a következő ételeket javasolják:
Sok friss zöldség, saláta és gyümölcs, valamint gyümölcslevek és levesek is. Teljes kiőrlésű kenyér, tészta vagy rizs minden nap. A tejtermékek gazdagok kalciumban, fehérjében és számos létfontosságú tápanyagban. Naponta három adag fogyasztása elősegíti a baba egészséges fejlődését és csontképződését.
Húst és halat ne fogyasszanak túl gyakran a kismamák. Hetente 300-600 gramm alacsony zsírtartalmú hús vagy alacsony zsírtartalmú kolbász elegendő, két adag friss tengeri hallal, lehetőleg magas zsírtartalmú hallal, például lazaccal vagy makrélával együtt. Ez azért van, mert a zsíros tengeri hal nemcsak fehérjét, hanem jódot és értékes omega-3 zsírsavakat is biztosít. Terhesség alatt sok friss zöldség, saláta és gyümölcs fogyasztása ajánlott.
Amivel óvatosan kell bánni:
A zsíros és édes ételek! A mértékletességre figyelni kell a főzéseknél, két evőkanál vaj vagy tejszín elegendő a finomságok elkészítéséhez. Lehet sót, cukrot és édességeket is fogyasztani, csak a mennyiséget szem előtt kell tartani.
Fontos! Ha Ön súlyosan túlsúlyos, gyermeke megszületése után később elhízásra vagy cukorbetegségre lehet hajlamos. Normál testsúlyú nők esetében a terhesség alatti tíz-tizenhat kilogrammos súlygyarapodás normálisnak tekinthető. Túlsúlyos nőknél ez általában kevesebb.
Egyél két személyre, de ne duplázd meg az adagot.
Mit ihat és mennyit?
A várandós nőknek legalább másfél liter folyadékot kell inniuk naponta. A legjobb a víz, a cukrozatlan gyümölcs- és gyógyteák. A kalciumban gazdag ásványvíz javíthatja a kalciumbevitelt.
Ami nem javasolt:
A kóla, a limonádé, a cukros gyümölcsitalok és a malátasör sok cukrot tartalmaz. A legjobb, ha kerüljük őket.
Bár nem kell lemondani a kávéról, a fekete teáról vagy a zöld teáról, a legjobb, ha nem inna naponta három csészénél többet.
Mit nem szabad enni vagy inni terhesség alatt?
A következő ételeket mindenképpen kerülje. Veszélyesek lehetnek a babára nézve, mivel kórokozókat, például listeriát vagy szalmonellát, illetve káros összetevőket, például alkoholt vagy koffeint tartalmazhatnak.
- alkohol
- nyers hús és nyers kolbász
- nyers hal
- nyers tejből készült termékek
- nyers tojás
- koffeintartalmú energiaitalok
Mi a helyzet vitamintablettákkal?
Ha változatosan és kiegyensúlyozottan étkezik a terhesség alatt, a baba mindent megkap, amire szüksége van. De vannak kivételek!
Például az étrend nem feltétlenül biztosít elegendő mennyiségű folsavat, jódot, és bizonyos esetekben, különösen vegetáriánusoknál, vasat. Ezek a tápanyagok azonban fontosak a sejtek növekedéséhez és a magzat agyának és gerincvelőjének fejlődéséhez. A várandós és szoptató nőknek ezért naponta 100-150 mikrogramm jódot és 400 mikrogramm folsavat kell szedniük tabletta formájában – ideális esetben a terhesség előtti négy héttől a harmadik hónap végéig.
Minden esetben egyeztessen orvosával az étrend-kiegészítők használata kapcsán.






