
Ismered ez a jelentéktelen gyomnövényt? Valójában kincset ér!
Apró, bíbor színű virágairól a legkönnyebb felismerni; de sokan szinte azonnal lenyírják, amint meglátják a kertben. Pedig a piros árvacsalán tele van hasznos hatóanyagokkal, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.
Mezőkön, kertekben tavasszal bíborszínűre festi a talajt ez az egyszerű növény, amit sokan gyomnak tekintenek. Pedig a piros árvacsalán gyógynövény, és ha rendszeresen fogyasztasz belőle, azzal rengeteget tehetsz az egészségedért.

Javítja a vérkeringést
A piros árvacsalán jó hatással van a szív egészségére. Élénkítő hatása miatt csökkenti a fáradtságérzetet.
Gyógyír az égési sérülésekre
Összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt enyhe égési sérülések és rovarcsípések kezelésére is hatásos. Friss leveleit használhatod borogatásként, akár napégésre is, de gyógynövényes olajokban, kenőcsökben is találkozhatsz vele.
Méregteleníti a szervezetet
Az árvacsalán tea rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet természetes tisztulását, segít a méreganyagok lebontásában, ezzel támogatja a máj egészségét.
Torokfájás ellen is kiváló
Teája hidegen és melegen is segít, ha fáj a torkod, hiszen a piros árvacsalán hatóanyagai megnyugtatják az irritált nyálkahártyát, gyulladáscsökkentő hatásuk pedig elősegítik a gyógyulást.
Enyhíti az allergiás tüneteket
A tavaszi pollenallergiát könnyebben átvészelheted, ha árvacsalán teát, tinktúrát vagy kapszulát fogyasztasz.
Oldja a stresszt
Teája segít, hogy ellazulj egy nehéz nap után.
Hogyan ismerhető fel a piros árvacsalán?
Árvacsalán többféle is nőhet a mezőkön, a kertben; a piros árvacsalán hajtáscsúcsa és a levelei halvány rózsaszín árnyalatúak, a levelei szőrösek, nem szúrnak. A levelek a szár felső részén helyezkednek el.
Így készíts belőle teát
1 teáskanál szárított levelet forrázz le, majd hagyd állni 10-15 percig. Naponta egy-két csészével érdemes fogyasztani, kúraszerűen: vagyis 2-4 hét folyamatos fogyasztás után tarts ugyanennyi szünetet.
Erre érdemes figyelned:
Általában biztonságos a piros árvacsalán fogyasztása, de vízhajtó hatása miatt óvatosnak kell vele lenni; túl nagy mennyiségben kiszáradást vagy elektrolit-egyensúly zavarokat okozhat. Terhesség, szoptatás alatt mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt árvacsalánt kezdenél fogyasztani, de akkor is, ha krónikus betegségben szenvedsz, és állandó gyógyszert szedsz.






