
Ingyen adja a természet: így készül a gyógyító pitypangszörp
Tavasszal telis-tele van minden ezzel a csodálatos sárga virággal: lehet benne gyönyörködni, de összegyűjteni is érdemes! A virágokból készülő pitypangszörp nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Mutatjuk a receptet!
Sokan nem szeretik, mert elcsúfítja a gyepet, és gyomként kezelik, pedig a pitypang egy nagyon hatásos gyógynövény. A virágaiból készült pitypangszörp is rengeteg hatóanyagot tartalmaz, többek között javítja az étvágyat, vizelethajtó, vértisztító hatású, és segíti a máj és a vesék működését. Arról nem is beszélve, hogy igazi, frissítő finom ital tavasszal. Így tavasszal szörpszezon nem a bodzával, hanem a pitypanggal kezdődik; mutatjuk, hogyan készül az isteni, gyógyító pitypangszörp!

Pitypangszörp recept
Hozzávalók:
- 2-3 jó nagy marék pitypangvirág-fej
- 1 liter víz
- 1 kg cukor vagy méz
- 2 db citrom
Elkészítés:
- Szedj pitypangvirágot olyan helyen, ahol nem érheti szennyeződés: a legjobb egy, az utaktól távol eső mező, vagy akár a saját kerted. A virágokat vágd le a szárról, majd terítsd ki őket egy vászonra, a bogarak ki fognak belőlük mászni. Megmosni nem szabad, hiszen ezzel kimosod belőlük az értékes virágport.
- Tedd a virágfejeket egy liter hideg vízbe, és áztasd 12-24 órán keresztül. Öntsd rá a cukrot, karikázd bele az egyik citromot, majd forralj egyet rajta. Vedd le a tűzről, és facsard bele a másik citrom levét.
- Szűrd át kis lyukú szűrőn a szörpöt, nyomkodd ki a levet a virágfejekből és a citromkarikákból, majd tedd kifertőtlenített üvegpalackokba. Száraz dunsztban hagyd kihűlni, hogy sokáig elálljon.






