RETRO RÁDIÓ

Ingyen adja a természet: így készül a gyógyító pitypangszörp

Létrehozva2025. 04. 26. 11:30

Tavasszal telis-tele van minden ezzel a csodálatos sárga virággal: lehet benne gyönyörködni, de összegyűjteni is érdemes! A virágokból készülő pitypangszörp nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Mutatjuk a receptet!

Sokan nem szeretik, mert elcsúfítja a gyepet, és gyomként kezelik, pedig a pitypang egy nagyon hatásos gyógynövény. A virágaiból készült pitypangszörp is rengeteg hatóanyagot tartalmaz, többek között javítja az étvágyat, vizelethajtó, vértisztító hatású, és segíti a máj és a vesék működését. Arról nem is beszélve, hogy igazi, frissítő finom ital tavasszal. Így tavasszal szörpszezon nem a bodzával, hanem a pitypanggal kezdődik; mutatjuk, hogyan készül az isteni, gyógyító pitypangszörp!

Egyszerűen elkészíthető a pitypangszörp.
Finom tavaszi frissítő a pitypangszörp. Fotó: GalinaSh /  Shutterstock

Pitypangszörp recept

Hozzávalók:

  • 2-3 jó nagy marék pitypangvirág-fej
  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor vagy méz
  • 2 db citrom

Elkészítés:

  • Szedj pitypangvirágot olyan helyen, ahol nem érheti szennyeződés: a legjobb egy, az utaktól távol eső mező, vagy akár a saját kerted. A virágokat vágd le a szárról, majd terítsd ki őket egy vászonra, a bogarak ki fognak belőlük mászni. Megmosni nem szabad, hiszen ezzel kimosod belőlük az értékes virágport.
  • Tedd a virágfejeket egy liter hideg vízbe, és áztasd 12-24 órán keresztül. Öntsd rá a cukrot, karikázd bele az egyik citromot, majd forralj egyet rajta. Vedd le a tűzről, és facsard bele a másik citrom levét.
  • Szűrd át kis lyukú szűrőn a szörpöt, nyomkodd ki a levet a virágfejekből és a citromkarikákból, majd tedd kifertőtlenített üvegpalackokba. Száraz dunsztban hagyd kihűlni, hogy sokáig elálljon.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.