Krausz Gábor
A bodza illatos, gyógyító és meglepően sokoldalú – mégis sokan csak szörp készítésére használják. Pedig ott rejlik benne a házi patika, a nyári desszertek és a frissítő italok titka is a bodza. Fedezd fel, mi mindenre jó ez a különleges tavaszi ajándék!
Amikor május végén, június elején a természet illatos, hófehér ernyőkkel ajándékoz meg, akkor biztos lehetsz benne, hogy virágzik a bodza. A legtöbben szörpöt főznek belőle, és ezzel le is zárják a bodzaszezont – pedig a bodzavirág sokkal többre képes. Gyógyhatása, kulináris lehetőségei és házi praktikái révén igazán megérdemli, hogy jobban megismerd.
A bodzavirágból készült tea kiváló természetes megoldás, ha megfázol, fáj a torkod, vagy elkapott az influenza. Izzasztó hatása segít csökkenteni a lázat, és enyhíti a hurutos köhögést is. Ne csak akkor használd, ha már betegek vagy – megelőzésként is érdemes hetente néhány csészével inni belőle.
Készíts teát egy teáskanál szárított bodzavirágból, öntsd le 2 dl forró vízzel, fedd le, és hagyd állni 10 percig. Szűrd le, és langyosan idd meg, ha szeretnéd, egy kis mézzel ízesítheted.
A bodzavirág nemcsak illatos, hanem ehető is. Ha nyitott vagy az újdonságokra, próbáld ki a bodzavirágos palacsintát. Kívül ropogós, belül illatos, igazán különleges nyári desszert.
Mártsd a friss, megtisztított virágernyőket sűrű palacsintatésztába, majd forró olajban süsd aranybarnára. Szórd meg porcukorral, kínálj mellé egy kanál lekvárt – és élvezd az ízeket.
Ha valami egyedit készítenél, próbáld ki a bodzavirágzselét. Főzés után is megőrzi az illatát, és jól illik egy vajas kenyérhez, piskótához vagy akár érlelt sajtok mellé. Áztasd be a virágokat egy éjszakára citromlével és vízzel, majd szűrd le. A kapott folyadékot főzd fel cukorral és egy kis pektinnel – és már kész is a különleges zselé.
Ha nem szeretnél szörpöt főzni vagy cukros italt inni, készíts könnyű, természetes bodzaitalt hideg áztatással. Tegyél néhány friss bodzavirágot egy liter vízbe, adj hozzá karikázott citromot, egy kis mézet vagy gyömbért, és hagyd állni 12–24 órán át a hűtőben. Szűrd le, és élvezd a nyár egyik legüdítőbb italát.
A szárított bodzavirágot fűszerként is használhatod:
ízesíthetsz vele lekvárokat, süteményeket, gyümölcsrizst, túrókrémet, sőt akár házi limoncello likőrt is feldobhatsz vele. Csak egy csipet kell belőle, és máris különlegessé válik az étel.
A bodzavirág teája nemcsak a megfázásra jó – gyengéden nyugtatja az idegrendszert is. Ha este nehezen kapcsolsz ki, egy csésze bodzatea segít ellazulni és könnyebben elaludni.