tóth gabi
Nem csak a konyhában jó a babérlevél! Rengeteg jót tehetsz magaddal, ha meggyújtod.
Alapvető, hogy minden háztartásban van babérlevél, hiszen elengedhetetlen kelléke számos ételünknek. Kevesen tudják azonban, hogy nem csak a főzésben lehet a segítségünkre.
Érdemes megemlíteni egészségünkre gyakorolt jótékony hatását is: javítja például az emésztést, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van, de a levelet meggyújtva más betegségekkel is felvehetjük a harcot – írja a Mindmegette.
A babérlevél-égetés egy ősi hagyomány, a fűszerről régóta azt tartják, hogy enyhíti a szorongást és a stresszt, sőt segít a 2-es típusú diabétesz és daganatos megbetegedések kezelésében is.
A levelek füstje elsősorban a szorongás enyhítésére használható. A babérlevélben ugyanis linalool található, ami a mentában és a levendulában is fellelhető. Ez a hatóanyag bizonyítottan nyugtató hatású, belélegezve csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót. A babérlevél emellett olyan megbetegedések kezelésében is hatásos, mint a cukorbetegség, az emésztőrendszeri zavarok, a vesekő, az ízületi gyulladás, a láz és a fejfájás.
Ehhez inkább a szárított változatot használd, ne a frisset. Egy kerámiaedénybe helyezzük a leveleket és gyújtsuk meg. Amint lángra kap, oltsuk is el, hogy ne égjen gyorsan a levél, épp csak füstölögjön. Hagyjuk így 10-15 percen keresztül.