kulcsár edina
Kétféle ember van: az egyik kipiszkálja a magokat a dinnyeszeletből, a másik megeszi őket a gyümölccsel együtt. De abba egyik tábor se szokott belegondolni, hogy mi történik a szervezetünkben, ha elfogyasztjuk a magokat is...
Biztosan neked is mondták gyerekkorodban, hogy ha lenyeled a magot, dinnye fog nőni a hasadban. Nyilván felnőtt korában az ember már csak mosolyog ezen, de azon már nem nagyon szoktunk gondolkodni, vajon ártalmas vagy hasznos-e a dinnye magja. Egy, a My Food data nevű oldalon megjelent tanulmány adatai szerint a dinnyemag rendkívül egészséges, érdemes rendszeresen fogyasztani – és nemcsak a dinnye húsával együtt, hanem kiszárítani, és nassolnivalóként megenni, akárcsak a szotyit. Mutatjuk, mi mindenben segíti az egészségünket!
Táplálja a szervezetet
Magas fehérjetartalma mellett a dinnyemagban rengeteg a B-vitamin, a magnézium, a kálium és a cink is. Emellett a rosttartalma is igencsak magas.
Támogatja a szív egészségét
Ha a nyers dinnyével együtt fogyasztod a magot, csak áthalad a szervezeteden, de ha szétrágod, például pirítva fogyasztod, azzal pótolod a napi magnéziumbevitel 35%-át is, ezért pedig nagyon hálás lesz a szíved. Emellett a dinnyemag egyensúlyban tartja a vérnyomást, és antioxidáns-tartalmával támogatja a szív egészséges működését.
Karban tartja a vércukorszintet
A magnézium a szervezet szénhidrát-anyagcseréje miatt is fontos ásványi anyag, és a dinnyemagban rengeteg található belőle. Ha rendszeresen fogyasztod, hatására csökkenhet az inzulinérzékenység, és egyensúlyba kerül a vércukorszint.
Szebb lesz a haj és a bőr
A dinnyemagban található anyagok hatására dúsabb, erősebb lesz a haj, és gyorsabban is nő. A bőrre is jó hatással van, hiszen tele van telítetlen zsírsavakkal, így rendszeres fogyasztása lassítja a bőr öregedését, és segít megelőzni az aknék kialakulását.
Segít a fogyásban
Magas a rosttartalma is a dinnye magjának, így ha rendszeresen fogyasztod, például chips helyett, helyreállítja az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, így gyorsabban beindul a fogyás.