MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.16.

Gyakran használod ezeket a szavakat? Vigyázz, a demencia fenyeget!

A kutatók szerint árulkodó a szóhasználatunk. Jó ha tudod, mikor érdemes gyanakodni!

A szingapúri kutatók azt tűzték ki céljukként, hogy azonosítják a demencia első tüneteit. A megfigyeléseik alapján kevesebbet beszél az, akinél ha még nem is alakult ki a demencia, de megkezdődött az agyi leépülés. De más furcsaságra is felfigyeltek!

idős nő idősotthon
Az időseknél különösen érdemes figyelni a szóhasználatukra! (Fotó: Pixabay)

A kutatásban 148 személy vett részt, akik a 60-as, 70-es éveikben jártakírja sciencedaily.com. Az alanyok egy része teljesen egészséges volt, míg másoknak kimutatható volt az enyhén csökkent kognitív funkció.

A résztvevők beszéde, legfőképp szóhasználata alapján arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy a demencia gyanús személyek kevesebbet beszélnek, de az elvont szavak ismétlődnek a szóhasználatukban. Gyakran használják például a szépség, jóság szavakat és az emlékezettel és gondolkodással kapcsolatos fogalmakat. Az is kiderült, hogy demencia korai nyelvi jelei összhangban vannak az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek beszédmintázatával. Azokról a szokásokról is írtunk, amelyek bár ártatlannak tűnnek, mégis növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek