tóth gabi
Nem hiába ették nagyszüleink jó étvággyal a szalonnát. Isteni finom, de arról kevesen tudnak, hogy jótékony hatása is van. Természetesen vigyázz a mennyiséggel!
Őseink erősek és egészségesek voltak, bár akkoriban még indokolt is volt sok szalonnát fogyasztani. Nagyon jót tett a földeken és a hidegben is az immunrendszernek. Ma már kevesebbet eszünk belőle, de tudjuk, hogy hasznos Omega-6 zsírtartalma van és arachidonsavat tartalmaz. Ez - bár különösen hangozhat - elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét. A népi gyógyászat már nagyon régóta használja a szalonnát.
Kis mennyiségben fogyasztva támogatja a szervezet működését. Szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódását. Szeléntartalma miatt dohányzóknak is jót tesz, mert erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Alkoholfogyasztás esetén segít, hogy az ital lassan szívódjon fel a szervezetbe. De ízületi problémákra is gyógyír, mutatjuk, mit kell tenned:
Mielőtt lefekszel, kend be disznózsírral, vagy avas szalonnával a fájdalmas területet. A szalonnát daráld le és adj hozzá egy kanál mézet. A bekent felületet tekerd be celofánnal és tekerj rá még egy sálat is. Ezt a pakolást hagyd magadon egész éjszakára.
Nagyon kellemetlen az ekcéma, szinte folyton viszketnek a sebek, ami a hétköznapokban is komoly problémát okozhat. A szalonna a tünetek kezelésére gyorsan alkalmazható. Olvaszd zsírjára egy serpenyőben, majd ha kihűlt, tegyél hozzá 2 db tojásfehérjét és vérfüvet. Hagyd állni a keveréket 3 napig, és a viszkető területet naponta kétszer kend be vele.