kulcsár edina
Bosszantó, ha megpenészedik a kenyér, nem szívesen dobja ki az ember a kukába, pláne, ha még csak pár napja vette. De vajon jó ötlet kivágni a romlott részt, és a többit elfogyasztani?
Nagyon drága a boltokban a kenyér, nem csoda, ha az ember nem szívesen dobja ki egy kis penészfolt miatt. Logikusnak tűnne kivágni a rossz részeket, és ahol nem látszik a zöldes folt, azt elfogyasztani, és bár előfordulhat, hogy semmi bajod nem történik, kockázatos az ilyen kenyeret megenni, írja a mindmegette.hu.
Nem csupán egy foltról van szó
Ha egy-két penészfolt már megjelent a kenyéren, az azt jelenti, hogy a penészgombák már láthatatlanul elszaporodtak a kenyérben. Ezért sajnos, ha foltok vannak a kenyér egyik oldalán, az egészet ki kell dobni. Más a helyzet a sajtokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel, ugyanis ezek kevésbé lágyak, így lassabban terjednek bennük a gombák – de ezekkel sem tanácsos kísérletezni, és kivágni a rossz részeket.
Mérgező, de nem mindig okoz tüneteket
Ha véletlenül penészes kenyérbe haraptál, és csak későn vetted észre a problémát, nem kell pánikba esni; azon túl, hogy borzasztó undor foghat el, jó eséllyel semmi bajod nem lesz, ha nincsen penészgomba-allergiád. Az immunrendszer egészséges embereknél hamar lerendezi a szervezetbe kerülő penészt, de ha valaki allergiás rá, akár súlyos rohamokat is okozhat. Ennek ellenére nem tanácsos penészes ételt fogyasztani, mert a penész tartalmazhat mérgező anyagokat, mikotoxinokat, ami rendszeresen fogyasztva, nagyobb mennyiségben veszélyes lehet.
A legjobb megelőzni a bajt
Bár száz százalékig nem lehet védekezni a penész ellen, pár dolog van, amit megtehetsz. Ha csomagolt élelmiszereket vásárolsz, csak az utolsó pillanatban, használat előtt bonts ki őket, mert a légmentes csomagolásban minimális az esélye, hogy elszaporodjanak a penészgombák. Ha gyakran megpenészedik a kenyered, akkor lehet, hogy az a gond, hogy túlságosan sokáig tárolod; frissen csomagolt pékárukból érdemes annyit megvásárolni, amennyi egy-két nap alatt elfogy. Emellett az is nagyon fontos, hogy tartsd tisztán a konyhát, a tárolódobozokat, -edényeket, hiszen így kisebb esélyt adsz a penész szaporodásának. Figyelj a környezeti feltételekre is: a penész a meleg, nedves környezetet kedveli, ezeket a sarkokat, részeket szüntesd meg a kamrádban, konyhádban!