tóth gabi
Nagyon jól tud esni egy finom vacsora mellé egy-két pohár bor; de vajon árt vagy használ? Ennek jártunk utána.
Éttermekben a vacsorához gyakran kínálnak az ételhez passzoló bort, de otthon, egy finom menü mellé is van, aki kitölt magának egy-egy pohárral. Az ízek miatt mindenképpen előnyös, ha fogyasztunk egy keveset a vacsorához, ráadásul a hangulatot is fokozza, akár a családdal, akár a barátokkal ülünk az asztalhoz. De azzal kapcsolatban, hogy az egészségre milyen hatással van az esti borozás, már megoszlanak a vélemények.
Kis mértékben akár jót is tehet
A mértékkel, alkalmanként fogyasztott bor egyes nézetek szerint jót tesz a keringési rendszernek, a szívnek, egy tanulmány szerint pedig csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Az American Heart Association étrendi irányelvei azonban azt mondják, hogy érdemes az alkoholfogyasztást inkább mérsékelni, hiszen az alkohol semmilyen formában nem tesz jót a szívnek.
Más italok helyett érdemes bort választani
A kutatások szerint tehát támogathatja az egészséget a kis mértékben, vacsorához fogyasztott bor, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy csakis emiatt igyunk alkoholt. Ha viszont egyébként néha szoktunk egy-két pohárral inni, sör vagy rövidital helyett érdemes inkább bort választani, mert ez jobbat tesz az egészségünkkel. Kutatások szerint a bor nem az alkoholtartalmával segíti a szervezetünket, hanem a benne lévő antioxidánsok miatt, melyek valóban csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint azonban az is fontos, hogy ne étkezés közben, hanem utána fogyasszunk bort, ha már alkoholt szeretnénk inni, és abból is a vöröset válasszuk.