RETRO RÁDIÓ

Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?

Létrehozva2022. 11. 01. 05:50

A tojás az egyik legegészségesebb reggeli; de vajon számít, hogyan készíted el? Hogyan hasznosulnak legjobban a benne lévő tápanyagok, keményre főzve, vagy lágytojásként? Ennek jártunk utána.

A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből. Erre a legjobb a tojás, hiszen ez az egyik legtáplálóbb étel: az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett bőven tartalmaz aminosavakat, plusz káliumot, nátriumot, foszfort, A-, D-, K- és E-vitaminokat is. Így hát érdemes tojásreggelivel indítani a napot; de vajon számít, hogyan készíted el? Nem mindenki szereti ugyanúgy, van, aki a rántottára esküszik, mások a tükörtojást részesítik előnyben, de akadnak, akik lágyra vagy keményre főzve fogyasztják. De vajon hogyan a legegészségesebb?

Elképzelhetetlen nélküle a szendvics. Fotó: Pixabay.com


Ez történik a főzés során

Köztudott, hogy a tojás bőségesen tartalmaz koleszterint is, sokáig emiatt nem ajánlották a rendszeres fogyasztását. Ez az elmélet azonban megdőlt, hiszen több kutatás is arra jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tojás szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozna. Ennek ellenére nem lehet elhanyagolni a tojás koleszterintartalmát, főleg, hogy a koleszterin a magas hőmérséklet (főzés) hatására oxidálódik. Ezt a hatást azonban csökkentheted; méghozzá azzal, ahogy elkészíted a tojást.

A főtt tojásban a legtöbb a vitamin

Mivel a tojássárgája egyben marad a főzés során, így kevésbé oxidálódik a koleszterin, hiszen nincs direkt hőhatásnak kitéve. Ráadásul a főtt tojás háromszor több D-vitamint tartalmaz, mint ha megsütöd akár rántottának, akár tükörtojásnak. 

Segíti az emésztést a lágytojás

Sokan tartanak tőle a szalmonellaveszély miatt, hiszen a tojássárgája nyers marad; szakértők azt javasolják, hogy csak megbízható forrásból származó tojást fogyasszunk így. Mivel alacsonyabb hőfokon készül, mint a kemény tojás, így sokkal kisebb az esélye a koleszterin oxidálódásának, ráadásul a lágy tojást könnyebb megemészteni.

Gyorsabban elkészül, és sokkal finomabb, mint keményre főzve. Fotó: Pixabay.com

Buggyantva hasznosul a legtöbb tápanyag

Mivel rövid ideig éri hőhatás a tojást, és a sárgája, ami a legtöbb koleszterint tartalmazza, egyben marad, így szakértők szerint ez a legegészségesebb módja a reggeli tojásfogyasztásnak, hiszen így hasznosul a legtöbb tápanyag, és ezzel a módszerrel készítve, a koleszterin kisebb eséllyel oxidálódik a főzés során. 

A tükörtojásban érvényesülnek leginkább az ízek

Sokan kizárólag ebben a formában tudják elképzelni a tojásreggelit, és nem véletlenül: a sült fehérje, az egyben maradt sárgája különleges ízeket nyújt. Mivel a tojássárgája egyben marad, az oxidáció ebben az esetben is minimális.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.