tóth gabi
Markáns illata miatt sokan inkább kihagyják a menüből, pedig a hagyma nem csupán finom, de nagyon egészséges is.
Nagyanyáink még tudták, hogy a hagyma igazi gyógyír. Ma már kevesebbet fogyasztunk belőle, de még így is az egyik legnépszerűbb zöldség, ami nélkül nem készülhetnek pörköltek, levesek és raguk. Érdemes azonban nyersen is rendszeresen fogyasztani, mert így a hagyma hosszú távon nagyon jó hatással van az egészségünkre. Mutatunk néhány okot, miért egyél belőle többet!
1. Tele van vitaminokkal és rostokkal
Vitamin- és ásványi anyag-tartalma igencsak magas: A-, B6- és C-vitamin bőségesen található benne, akárcsak folsav, kálium, vas és nátrium.
2. Jót tesz a fogaknak
Ha rendszeresen fogyasztod nyersen, a benne található erős illóanyagok elpusztítják a szájban tanyázó káros baktériumokat. Ehhez legalább 2-3 percen keresztül kell nyers hagymát rágni – de ez bőven megvan, ha teszel a salátádba vagy szendvicsedbe.
3. Csökkenti a vércukorszintet
A benne található növényi hormonoknak köszönhetően a hagyma rendszeres fogyasztása megelőzi a cukorbetegség kialakulását, de a kezelést is jól kiegészíti.
4. Segíti az emésztést
Az egészséges bélflóra az erős immunrendszer alapja. A hagymában található anyagok erősítik a bélflórát, elpusztítják a kórokozókat, de ezen túl a hagyma az epeműködést is segíti, ezáltal az emésztés is jobb lesz.
5. Vízhajtó és vértisztító
A hagyma zöldjének vértisztító hatása van; ha rendszeresen eszel belőle, az ödémáktól, vizesedéstől is megszabadítja a szervezetedet.
6. Jót tesz a keringésnek
A benne lévő anyagok segítik a szívizom keringését, növelik annak rugalmasságát, de ezen túl is támogatja az érrendszer egészségét, hiszen a hagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet; ezért érdemes zsíros, húsos ételek mellé hagymát enni.
7. Jobb kedvre derít
A benne lévő folsavnak köszönhetően a hagyma hatásos a depresszió megelőzésében, hiszen B-vitamin tartalma mellett ezzel is támogatja, hogy a szervezetünk több boldogsághormon megtermelésére legyen képes.
8. Segít a megfázásos nyavalyákon
A téli-őszi időszakban hatalmas segítség, hiszen ilyenkor nagyon könnyű elkapni valamilyen felső-légúti betegséget. A hagyma tisztítja a légutakat, enyhíti a torokfájást, de még az orrmelléküreg-gyulladás tüneteit is enyhíti. Megelőzésképpen is érdemes fogyasztani a megfázásos betegségek és a fertőzések ellen.