tóth gabi
A hagyma nem csak nélkülözhetetlen ízesítõje az ételeknek. Az egészségtudatos étkezésben gyógynövényként is használják. A tökéletes egészségért és a rák elleni küzdelemben az egyik sokkal nagyobb hatású, mint a többi hagymaféle. Mutatjuk, melyik fajtát érdemes elõnyben részesíteni.
Receptet olvasva, a hozzávalók között gyakran találkozol a hagymával. Legtöbbször nincs részletezve, hogy pontosan milyen hagyma szükséges az ételhez. Pedig a hagymának rengeteg fajtáját ismerjük.
Amik legelőször eszünkbe jutnak, azok a vöröshagyma, lila hagyma, fehér hagyma, zöldhagyma, póréhagyma, gyöngyhagyma, metélőhagyma.
Pedig a hagymák egészségre gyakorolt hatása nem egyforma. Egy 2017-ben kiadott nemzetközi kutatás eredménye alapján kiderült, hogy
a lila hagyma gyógyító hatása sokkal erősebb, mint a többié.
A lila hagyma sokkal nagyobb mértékben pusztítja a rákos sejteket, mint a többi hagymaféle. Az ok: két antioxidáns, a quercetin és az antocianin a lila hagymában található legnagyobb mennyiségben.
Az antocianin adja a gyümölcsök és zöldségek színét. Tehát a legsötétebb, legerősebb színűekben több található, mint a világosabbakban.
A többi hagymaféle is segítség a rák elleni küzdelemben, csak mértékében kevésbé. A antocianin növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban.
Ha szeretnél odafigyelni az egészségtudatos étkezésre, akkor főzéskor ne gondolj automatikusan csak a vöröshagymára.
Helyettesítsd minél gyakrabban lila hagymával.