Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2022.09.27.

Íme 6 egyszerű étel, ami a magyar orvos szerint szebbé és okosabbá tesz

Dr. Mangó Gabriella szerint még az öregedést is lelassíthatjuk a megfelelő táplálkozással.

Létezik olyan élelmiszer, amitől szebbek, okosabbak lehetünk, és még az öregedés folyamatát is lelassíthatjuk? Bizony, a folsav tartalmú élelmiszerek ilyenek! – állítja dr. Mangó Gabriella, aki egészségmegőrző sorozatának legújabb cikkében a folsav jótékony hatásairól írt Facebook oldalán.


 

 

 

A folsavról tudjuk, hogy védő hatással van az idegrendszerre, ezért terhesvitaminokban nagyon magas százalékban, 800 pikogrammban használják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a folsavra nem csak az állapotosoknak van szükségük 

 

– hívja fel rá a figyelmet a gyöngyösi háziorvos. Hozzáteszi:

 

A gyengeség, étvágytalanság, hajtöredezettség, hajhullás utalhat a folsav hiányára. Sőt, még az öregedés begyorsulását is okozhatja folsavhiány, akár a hangulati ingadozások is lehetnek emiatt.

 


Szebbre, okosabbra ehetjük magunkat

Mangó doktornő szerint ahhoz, hogy egészségesek maradjunk,  szükségünk van tehát a folsavra, de nem muszáj mindig étrendkiegészítőkkel bejuttatni a szervezetünke.

 

Íme hat ételféleség, amiben ott van a folsav

1. A bab, borsó, lencse és társai, azaz a hüvelyesek kiváló folsavforrásnak számítanak. Ráadásul sok bennük a lassan felszívódó szénhidrát, a rost és növényi fehérje is. 

2. A zöldfélékben - sóskában, spenótban - szintén ott a folsav, emellett a sóskában magas a vastartalom, luteint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek rákmegelőző hatásúak.

3. A tojásban sok a fehérje és magas a vitamintartalma is.

4. A spárgában nem csak folsav, de A-, C-, és K-vitamin is található.

5. A brokkoli, karfiol ugyancsak tartalmaz folsavat. Előbbi sejtvédő hatású, mivel magas az antioxidánstartalma. 

6. Az avokádó is folsavforrás. 

7. A dió és mogyorófélék is remek folsavforrásnak számítanak, persze csak azoknak, akik nem allergiásak rá. 

Dr. Mangó Gabriella szerint tehát:

Nyugodtan egészségesre ehetjük magunkat folsavtartalmú élelmiszerekkel és közben okosodhatunk, szépülhetünk, ezért negyven felett, megelőzésként szinte mindenkinek ajánlott

- állítja a háziorvos.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek