tóth gabi
Dr. Mangó Gabriella szerint még az öregedést is lelassíthatjuk a megfelelő táplálkozással.
Létezik olyan élelmiszer, amitől szebbek, okosabbak lehetünk, és még az öregedés folyamatát is lelassíthatjuk? Bizony, a folsav tartalmú élelmiszerek ilyenek! – állítja dr. Mangó Gabriella, aki egészségmegőrző sorozatának legújabb cikkében a folsav jótékony hatásairól írt Facebook oldalán.
A folsavról tudjuk, hogy védő hatással van az idegrendszerre, ezért terhesvitaminokban nagyon magas százalékban, 800 pikogrammban használják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a folsavra nem csak az állapotosoknak van szükségük
– hívja fel rá a figyelmet a gyöngyösi háziorvos. Hozzáteszi:
A gyengeség, étvágytalanság, hajtöredezettség, hajhullás utalhat a folsav hiányára. Sőt, még az öregedés begyorsulását is okozhatja folsavhiány, akár a hangulati ingadozások is lehetnek emiatt.
Mangó doktornő szerint ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, szükségünk van tehát a folsavra, de nem muszáj mindig étrendkiegészítőkkel bejuttatni a szervezetünke.
1. A bab, borsó, lencse és társai, azaz a hüvelyesek kiváló folsavforrásnak számítanak. Ráadásul sok bennük a lassan felszívódó szénhidrát, a rost és növényi fehérje is.
2. A zöldfélékben - sóskában, spenótban - szintén ott a folsav, emellett a sóskában magas a vastartalom, luteint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek rákmegelőző hatásúak.
3. A tojásban sok a fehérje és magas a vitamintartalma is.
4. A spárgában nem csak folsav, de A-, C-, és K-vitamin is található.
5. A brokkoli, karfiol ugyancsak tartalmaz folsavat. Előbbi sejtvédő hatású, mivel magas az antioxidánstartalma.
6. Az avokádó is folsavforrás.
7. A dió és mogyorófélék is remek folsavforrásnak számítanak, persze csak azoknak, akik nem allergiásak rá.
Dr. Mangó Gabriella szerint tehát:
Nyugodtan egészségesre ehetjük magunkat folsavtartalmú élelmiszerekkel és közben okosodhatunk, szépülhetünk, ezért negyven felett, megelőzésként szinte mindenkinek ajánlott
- állítja a háziorvos.