9 hónapja

Mit kell tudni az omikron variánsról? Ezek a tünetek jelentkeznek először

Az először Dél-Afrikában felfedezett omikron, vagyis a koronavírus legújabb variánsa villámgyorsan kezdett terjedni szerte a világon. De vajon milyen tünetekkel jár a fertőződés?

A koronavírus legújabb változata, amelynek az Egészségügyi Világszervezet az omikron variáns nevet adta, először Dél-Afrikában bukkant fel, de napról napra nő azoknak az országoknak a száma, ahol azonosítják. Az új vírusvariáns rendkívül fertőzőképes, és mivel sok mutációt tartalmaz, egyáltalán nem biztos, hogy a vakcinák hatékonysága nem lesz kisebb ellene, mint a delta-variáns ellen. Az is lehet, hogy a most ismert vakcinákat módosítani kell az új vírusváltozat miatt. Ráadásul a tünetei is eltérnek a koronavírus-fertőzés klasszikus tüneteitől.

Vajon ki tudja kerülni az Omikron variáns a vakcinák nyújtotta védettséget?
Fotó: Pixabay.com

Az omikron variáns sok mutációt tartalmaz

Az omikron variáns miatt azért aggódnak a szakemberek, mert rendkívül nagyszámú mutációt tartalmaz. Eddig 32 mutációról tudtak a kutatók, újabban azonban kiderült, hogy 50 mutációról van szó, és ebből 32 a tüskefehérjén található. Ez a koronavírus legfőbb támadási felülete az egészséges sejtekkel szemben, a vakcinák többsége is az ezzel szembeni védekezésre készíti fel az immunrendszert. Épp ezért a vakcinák hatékonysága is csökkenhet ezzel a variánssal szemben, bár a súlyos betegségtől és a halálozástól így is jó hatásfokkal védhetnek. Hogy ez a csökkenés milyen mértékű, azt egyelőre még csak vizsgálják a vakcinagyártók.

Egyelőre vizsgálják, mennyire veszélyes az új vírusvariáns
Fotó: Pixabay.com

A korábbiaktól eltérőek a tünetek

Dr- Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Szövetség vezetője először november 18-án vette észre, hogy hét koronavírusos betegénél más tünetek jelentkeztek, mint a delta variánssal fertőződöttek esetében. A nála jelentkező páciensek tünetei enyhék voltak, nem alakult ki náluk ízlelés- és szaglásvesztés, sem pedig komoly légzési elégtelenség és erős torokfájás. A betegek ehelyett fáradtságra, végtag- és ízületi fájdalmakra és fejfájásra panaszkodtak, koronavírus-tesztjük azonban pozitív lett. Dr. Coetzee ezután értesítette a dél-afrikai járványügyi hivatalt, ezután pedig a WHO november 26-án vette fel az omikron variánst, más néven a B.1.1.529 variánst a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó vírusvariánsainak listájára. Más orvosok is a dr. Coetzee tapasztalataihoz hasonló tüneteket vettek észre a hozzájuk forduló betegeknél, így könnyen lehet, hogy ezek a kellemetlenségek hívják fel a figyelmet az omikron variáns okozta fertőzésre.

Lehet, hogy a vakcinákon is módosítani kell majd
Fotó: Pixabay.com

Hatékonyak a vakcinák az omikron variáns ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint az omikron variáns nagyon gyorsan terjed, egyre több országban bukkan fel. Azt egyelőre még szintén csak vizsgálják, hogy Dél-Afrikában e variánsnak köszönhetően nő-e rohamléptekben a fertőzöttek száma. A korai kutatási eredményekből egyelőre annyi derült ki, hogy az omikron variáns esetében magasabb az újrafertőződés veszélye, nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg azok az emberek is, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és emiatt kialakult valamelyes természetes védettségük azzal szemben. Amellett, hogy csökken-e, és milyen mértékben a vakcinák hatékonysága, azt is vizsgálják, hogy az omikron variáns megjelenésével kisebb lesz-e a diagnosztikai tesztek pontossága, és a súlyos lefolyású betegség kezelésében alkalmazott gyógyszerek hatékonysága. A vakcinagyártók azon is dolgoznak, hogy a meglevő vakcinákat hozzáigazítsák az új variánshoz, hogy azok a jövőben az omikron variáns ellen is nagyfokú védettséget adjanak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!