1 éve

5+1 brutális tévhit: Novák Hunor lerántja a leplet a legnagyobb tévedésekről

A népszerű gyermekorvos, Novák Hunor a lázcsillapítástól kezdve a tehéntejen és a homeopátián át a vakcináig számos kérdésben tesz rendet.

Dr. Novák Hunor keményen harcol az áltudományok ellen. Az oltásban nincs chip, a homeopátia hatástalan, a tej nem veszélyes, a lázat pedig felesleges rutinszerűen csillapítani – többek közt ezekre hívta fel a szülők figyelmét az elmúlt években Novák Hunor, akinek a Facebookon 180 ezer, a Youtube-on pedig 19 ezer követője van. A gyermekgyógyász, mint mondja, azért vállal az átlagnál több szerepet a médiában, mert a neten oly mértékben elszaporodtak az áltudományokkal kapcsolatos információk, hogy az már veszélyes volt a társadalomra nézve.

„Nem volt tudatos döntés, a kényszer szülte, hogy nap mint nap reagáljak azokra az őrültségekre vagy elavult gyógymódokra, amelyek az interneten terjednek vagy mindennapjainkban előfordulnak” – így reagált Novák Hunor, amikor a Metropol megkérdezte, hogyan lett viszonylag rövid idő alatt hazánk egyik legnépszerűbb orvosa.

„A valódi szakemberek kivonultak az online térből, erre a problémára akartam megoldást kínálni. A kórházban töltött éveim során ráadásul azt is megtapasztaltam, hogy egy krízishelyzetben lévő, aggódó édesanyával, édesapával nagyon nehéz kommunikálni, hisz ha a gyerek beteg, az az egész családnál egy beszűkült tudatállapothoz vezet, a szóban elmondott dolgoknak az ügyeleten csak egy töredékét képes bárki felfogni. Ezért kezdtem el a közösségi oldalaimra írásos, és ma már videós tájékoztatókat is készíteni, mert azt vettem észre, hogy így sokkal hatékonyabban működik az információátadás – mondta az orvos, aki rendszeresen szembemegy az ötven évvel ezelőtti gyógymódokkal, és arra is emlékszik, hogy mi volt az a pont, ami ezt kiváltotta nála.

„Egy középfülgyulladásnál meg akartam nézni, hogy melyik a leghatékonyabb orrspray, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy azok a készítmények, amik hazánkban nagyon sok szakember javasol, bizonyítottan hatástalanok abban a betegségben. Ekkor indult el bennem egyfajta általános kétkedés, aminek bizony hangot is adtam” – tette hozzá Novák Hunor, aki öt fontos tévhitet is megcáfolt. Jöjjenek a szakember kijelentései!

1. Sokan hisznek az őrültségekben

Az emberi butaság nem ismer határokat

– összegezte a Metropolnak dr. Novák Hunor annak kapcsán, hogy habár a járvány már több, mint egy éve az életünk része, még mindig sokan vannak azok, akik nem hisznek a vírusban, míg mások szentül megvannak győződve arról, hogy az oltással Bill Gates akar chipet ültetni belénk. „Erről mindig az a mém jut eszembe, amikor megkérdezik Bill Gates-et, hogy mire gondolt akkor, amikor megalapította a Microsoftot, mire ő azt feleli, hogy „chipet akartam ültetni a máriapócsi Kovács Bélánéba.” Már kimondva is abszurd, mégis sokan hisznek ezekben az őrültségekben” – jelentette ki a gyermekorvos.

2. A lázat nem kell rutinszerűen csillapítani

Talán kevesen tudják, de 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv, hogy a lázat nem kell csillapítani, csak abban az esetben lehet és ajánlott, ha a gyermek közérzete rossz. Ez azonban csak nagyon kevesekhez jutott el, és sajnos az sem könnyíti meg a több évtizedes berögződések megváltozását, hogy a gyógyszergyáraknak érdeke, hogy minél több lázcsillapító gyógyszert használjanak a szülők” – jelentette ki Novák Hunor.

3. A homeopátia átverés

Novák Hunor szerint a homeopátia az egyik legveszélyesebb áltudomány, állítása szerint az egész nem más, mint egy hatalmas nagy hazugság.

„Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsam, egyszer egy élő televíziós műsorban egy homeopátiás altatóból több százszoros mennyiséget vettem be, amibe konkrétan bele kellett volna halnom. Ez persze nem történt meg, de még csak ásítani sem ásítottam egyet sem” – jegyezte meg a gyermekgyógyász.

4. A tej nem veszélyes

Szintén nagy port kavart a médiában, amikor dr. Gyarmati Andrea gyerekorvos, egykori kiváló úszó kijelentette, hogy hurutos betegségeket, náthát, középfülgyulladást okoz a tejfogyasztás. Novák Hunor ez alkalommal is tiszta vizet öntött a pohárba.

„Manapság trendi a tejet gonoszként beállítani, és helyette alternatív tejeket javasolni, de ez csak egy divat, ráadásul a tehéntejjel szemben utóbbiak fogyasztása valóban veszélyt jelenthet a gyermekekre – és ezt nem én találom ki és nem én mondom, hanem a nemzetközi ajánlások” – jelentette ki a gyermekorvos.

A népszerű gyerekorvos szerint az alternatív tejek károsak a szervezetre (Fotó: Ripost)

5. Ha jól használjuk, akkor a Google a barátunk

A XXI. században az internet a mindennapjaink része, így ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik, rendszeresen rákeresünk a neten. Noha sok orvos ezt egyenesen tiltja a pácienseinek, Novák Hunor szerint nem ez a megoldás.

A tiltás helyett inkább mutassuk meg nekik, hogy melyek azok a hiteles portálok, ahonnan érdemes tájékozódni

– javasolja az orvos.

+1 Hasmenéskor is fontos a változatos étkezés

Mind ismerjük az érzést gyerekkorunkból, amikor hasmenés esetén csak háztartási kekszet és főtt krumplit ettünk, remélve, hogy attól jobban leszünk. A gyermekgyógyász szerint azonban az évek során ez a tévhit is megdőlt.

Ez a fajta egyhangú diéta bizonyítottan nem csökkenti a hasmenéses panaszokat, és egy hasmenéses babától sem vesszük el az anyatejet

– mutatott rá az orvos.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!