1 éve

Újra terjed az őrület: ezt ne hidd el az orosz vakcináról!

Újabb álhírt terjesztenek a vakcinációról, de ez legalább nem káros.

Felrobbantotta az internetet Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában tartott tavaly decemberi beszéde az orosz vakcináról – számolt be erről annak idején a Ripost is. Ő arról beszélt, hogy 42 napig szüneteltetni kell az alkohol, valamint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását az oltás után. Kiderült aztán, hogy ez nem teljes alkoholtilalmat jelent, de most az internetet újra visszhangozza a tévhitet: az oltás egyenlő a teljes szesztilalommal. Eláruljuk az igazságot!

Sok hűhó semmiért

A 95 százalékos védettség kialakulásához a Sputnyik V-nél valóbanszükség van némi önmegtartóztatásra az alkoholfogyatás terén, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem lehet koccintani egy születésnapra.

Ahogy Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának tavaly elmondta:

A két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart a teljes immunitás kialakulása.

Az első dózis beadását megelőzően két héttel már nem ajánlatos nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztani. Az alkoholfogyasztás ugyanis megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami nehezíti a védettség kialakulását.

Újra terjed az őrület: szesztilalom-aggodalom az orosz vakcina miatt. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Később Alakszandr Gincburg, a Sputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója tiszta vizet öntött a pohárba az orosz sajtóban: korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid-19 elleni vakcináció idején.

„Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás ésszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre. Ez pedig 42 nap” – idézte a Bors Gincburgot.

Minden vakcina sajátja

Az orosz vakcinától tehát nem kell emiatt tartani. Ráadásul – mint azt több szakember is hangoztatta - nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik, hogy az oltás idején és azt követően érdemes tartózkodni a nagyobb ivászatoktól.

Azt tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyastástól

-nyilatkozta Alakszandr Gincburg akadémikus.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!