RETRO RÁDIÓ

Koronavírus: ezért nem fertőzhet a csapvíz

Létrehozva2020. 04. 14. 23:14

Szinte biztos a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni az ivóvízben.

A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz teljesen zárt, nyomás alatt álló, automatizált ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Amikor valaki megnyitja a csapot, ő lesz az első, akivel a víz érintkezik. Ennek megfelelően kizárt annak a lehetősége,

hogy egy olyan vírus, amely alapvetően cseppfertőzéssel terjed, az ivóvízen keresztül juthasson el a felhasználókig.

Ugyancsak kizárt, hogy a másik kimutatott hordozó, az emberi ürülék közvetítésével a SARS-CoV-2 vírus bejuthasson a vezetékes vízbe, hiszen az ivóvízellátó rendszer semmilyen módon sem érintkezik szennyezett vízzel.

Ugyanakkor a legfrissebb tudományos kutatások szerint annak a kockázata is igen alacsony, hogy a Covid-19 vírus egy fertőzött személy székletével történő közvetlen kapcsolat útján terjedjen.

 

Minden folyamatra kiterjed a fertőtlenítés

A Fővárosi Vízművek a jelenlegi helyzetben is folyamatosan biztosítani tudja a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.

A vezetékes víz fogyasztásának biztonságát növeli, hogy amint azt a Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette,

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

a vízkezelés során alkalmazott fertőtlenítő módszerek megfelelőek a COVID-19 koronavírus inaktívvá tételére, elpusztítására.

A Fővárosi Vízművek következetesen és a legszigorúbb belső szabályozással, technológiai előírásokkal gondoskodik az ivóvíz-biztonság megőrzéséről, ami a vízbázis-védelemtől kezdve a vízkezelésen át (a kitermelési, az elosztási, illetve fogyasztási pontokon) az ivóvíz biztonságos tárolásáig minden folyamatra kiterjed.

Az ivóvíz fertőtlenítésekor alkalmazott eljárások óvják a vizet a vírusoktól és egyéb kórokozóktól. Mind a WHO, mind pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója hangsúlyozza, hogy

a koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór hatására azonnal elveszíti fertőző képességét, mert a klór elpusztítja a vírust. MTI/AP/NIAID-RML
Fotó: MTI

Mindezeknek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni az ivóvízben.

A vállalat laboratóriuma, ahogyan eddig, úgy a járványhelyzetben is napi szinten vesz és ellenőriz vízmintákat a kutaktól egészen a fogyasztói csapokig. Az ivóvíz járványhelyzetben is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszernek számít.

Alapvető a higiéniás szabályok betartása

Az egészséges ivóvíz éppen a fertőződés elleni védekezés egyik hatékony eszköze. A vírus terjedése elleni leghatékonyabb eszköz a higiéniai szabályok szigorú betartása, a rendszeres és alapos kézmosás, tisztálkodás, a szanitáció (tárgyakon és a környezetben lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentése) és a vezetékes szennyvízelvezetés.

Fotó: Ripost

A szolgáltatók azonban legnagyobb jó szándékuk ellenére sem tudják biztonságosan tenni a dolgukat a fogyasztók együttműködése nélkül. Mindig, de most kiemelten fontos, hogy

A nedves törlőkendőket, az egyszer használatos arcmaszkokat, a konyhai papírtörlőket, valamint a műanyag kesztyűket a háztartási hulladékkal együtt kell gyűjteni, majd ártalmatlanítani – ezek komoly dugulásokat és üzemzavarokat okozhatnak a csatornahálózat üzemeltetésében.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.