2 éve

Ez a forró ital valóban életeket ment

A hidegben mindenki szívesen felhörpint egy forró italt. Ám van egy olyan kedvenc italunk, amelyik nem csak finom, hanem egy életveszélyes állapot kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A szívroham sokszor az egészségtelen életmód nyomán alakul ki – ám egyes életmódi változtatásokkal sokat tehetünk a megelőzéséért is. A legelső lépés persze az, ha letesszük a cigarettát, leadjuk a felesleget és rendszeresen mozgunk, ám a kedvenc téli italunk, a forró csokoládé is segíthet mérsékelni a kockázatot.

Fotó: Pixabay.com

Két német vizsgálat is igazolta, hogy napi egy bögre forró csoki akár 31 százalékkal is csökkentheti a 10 éven belüli szívroham kockázatát. A csokoládéban, egész pontosan a kakaóban levő antioxidánsok, a flavonoidok ugyanis segítenek az erek és a szív optimális működésének megőrzésében. Az egyik kutatásban, amelynek során 42 embert figyeltek meg, a 35 év alattiak esetében ugyanolyan jó hatásúak voltak az antioxidáns vegyületek, mint az 50-80 évesek körében. A flavonoid-tartalmú élelmiszereket, például csokoládét rendszeresen fogyasztók körében például sokkal nagyobb tágulásra voltak képesek az erek, ami azt is jelenti, hogy kevésbé érintette őket az érelmeszesedés, jobb volt a vérkeringésük, és alacsonyabb a vérnyomásuk.

Fotó: Pixabay.com

A fiatalok értágulási funkciója 33 százalékkal javult, míg az idősebbeké 32 százalékkal, és a szisztolés vérnyomásértékük is csökkent. A vérnyomás első száma, a szisztolés érték arra utal, milyen erőt fejt ki a véráramlás az artériák falára a szívveréskor, míg a másik szám azt mutatja, milyen erőt fejt ki a véráramlás az artériák falára a szívverések közti pihenőidőben. A szisztolés érték csökkenése tehát jó jelzője lehet a szívroham-kockázat csökkenésének.

A másik, egészséges, 35-60 éves férfiakat és nőket vizsgáló kutatás szerint a négy hétig, napi kétszer elfogyasztott flavonoid-tartalmú ital 22 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vérnyomást, és a koleszterinszintet.

Fotó: Pixabay.com

Természetesen azt a német kutatók sem tagadják, hogy rendszeres mozgás és egészséges étrend nélkül a forró csokoládé önmagában nem oldja meg a túlsúlyosok egészségügyi problémáit, így első sorban erre kell törekedni. De egy kis finomság nem árthat!

Aki viszont mellkasi fájdalmat, szorító érzés, a mellkasból kisugárzó fájdalmat, szédülést, izzadást, légszomjat, hányingert és szorongási rohamot tapasztal, és mellette köhögni kezd, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek a szívroham tünetei is lehetnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!