RETRO RÁDIÓ

Ez a forró ital valóban életeket ment

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2019. 12. 07. 07:16

A hidegben mindenki szívesen felhörpint egy forró italt. Ám van egy olyan kedvenc italunk, amelyik nem csak finom, hanem egy életveszélyes állapot kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A szívroham sokszor az egészségtelen életmód nyomán alakul ki – ám egyes életmódi változtatásokkal sokat tehetünk a megelőzéséért is. A legelső lépés persze az, ha letesszük a cigarettát, leadjuk a felesleget és rendszeresen mozgunk, ám a kedvenc téli italunk, a forró csokoládé is segíthet mérsékelni a kockázatot.

Fotó: Pixabay.com

Két német vizsgálat is igazolta, hogy napi egy bögre forró csoki akár 31 százalékkal is csökkentheti a 10 éven belüli szívroham kockázatát. A csokoládéban, egész pontosan a kakaóban levő antioxidánsok, a flavonoidok ugyanis segítenek az erek és a szív optimális működésének megőrzésében. Az egyik kutatásban, amelynek során 42 embert figyeltek meg, a 35 év alattiak esetében ugyanolyan jó hatásúak voltak az antioxidáns vegyületek, mint az 50-80 évesek körében. A flavonoid-tartalmú élelmiszereket, például csokoládét rendszeresen fogyasztók körében például sokkal nagyobb tágulásra voltak képesek az erek, ami azt is jelenti, hogy kevésbé érintette őket az érelmeszesedés, jobb volt a vérkeringésük, és alacsonyabb a vérnyomásuk.

Fotó: Pixabay.com

A fiatalok értágulási funkciója 33 százalékkal javult, míg az idősebbeké 32 százalékkal, és a szisztolés vérnyomásértékük is csökkent. A vérnyomás első száma, a szisztolés érték arra utal, milyen erőt fejt ki a véráramlás az artériák falára a szívveréskor, míg a másik szám azt mutatja, milyen erőt fejt ki a véráramlás az artériák falára a szívverések közti pihenőidőben. A szisztolés érték csökkenése tehát jó jelzője lehet a szívroham-kockázat csökkenésének.

A másik, egészséges, 35-60 éves férfiakat és nőket vizsgáló kutatás szerint a négy hétig, napi kétszer elfogyasztott flavonoid-tartalmú ital 22 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vérnyomást, és a koleszterinszintet.

Fotó: Pixabay.com

Természetesen azt a német kutatók sem tagadják, hogy rendszeres mozgás és egészséges étrend nélkül a forró csokoládé önmagában nem oldja meg a túlsúlyosok egészségügyi problémáit, így első sorban erre kell törekedni. De egy kis finomság nem árthat!

Aki viszont mellkasi fájdalmat, szorító érzés, a mellkasból kisugárzó fájdalmat, szédülést, izzadást, légszomjat, hányingert és szorongási rohamot tapasztal, és mellette köhögni kezd, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek a szívroham tünetei is lehetnek.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.