TESTFACTOR

5 egyszerű sport, ami tényleg sokáig fiatalon tart

Nem csak a tökéletes étrend a fontos az egészséges és hosszú élethez, hanem a mozgás is. Összegyűjtöttük azokat a mozgásfajtákat, melyeket a szakemberek a hosszú élet titkának tartanak.
címkék:

Öt különböző mozgást vizsgáltak az elmúlt időszakban különböző kutatási csoportok, és arra a következtetésre jutottak, hogy rendszeresen végezve ezeket a tevékenységeket, csökken a vérnyomás, a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata is kisebb. Tanulmányaik során rámutattak, hogy a rendszeres mozgás nem csak a hosszú élet titka, de a minőségi élet feltétele is. Hiszen nem csak fizikailag, de lelkileg is tartalmasabbá teszi a hétköznapokat. Ha sokat mozgunk, könnyebben tudjuk kezelni a stresszhelyzeteket, kisebb az esélye annak, hogy depresszióba esünk. Mutatjuk, melyik mozgások közül érdemes választani, és beépíteni a mindennapokba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
  1. Futás


Fotó: 123 RF

A rendszeres futás időtartamától és tempójától függetlenül is csökkenti a szívproblémák miatti halálozások kockázatát- állapította meg a British Journal of Sports Medicine által közzétett kutatás. Ennek során huszonháromezer, 6-35 év közötti embert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy még a heti egyszeri futásnak is hatása van, az emberi szervezetre.

2. Úszás


Fotó: 123RF

A Swim England 2017 évi tanulmánya szerint a rendszeresen úszóknál 28%-kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata, és 41%-kal kisebb az esélyük, hogy a stroke-ban vagy szívbetegség miatt halnak meg. Az úszás továbbá nem csak fizikailag segít az egészség megőrzésében, hanem a mentálisan is hozzájárul a kiegyensúlyozott hétköznapokhoz. Szinte minden korosztálynak remek aktív tevékenység. Idősebb embereknél hozzájárul a szellemi és testi frissességhez, de gyermekeknél is fejleszti a kognitív képességeiket és az izomzatot is.

3. Tenisz


Fotó: 123 RF

Dr. James O'Keefe kardiológus szerint a tenisz és a tollaslabda is a hosszú élet egyik titka. A páros vagy csapatban töltött mozgásformáknak van egy sajátos előnye, a fizikum karbantartása mellett, erősítik a társas kapcsolatokat is. A tenisz azért emelkedik ki a többi mozgásforma közül ebben az összehasonlításban, mert folyamatos interakciót követel meg a felektől. Emellett jól átmozgat, természetes módon hoz létre érzelmi kötődést két ember között, vagy segít ennek a kötődésnek az elmélyítésében, nemcsak párok, hanem kollégák között is.

4. Jóga


Fotó: 123 RF

Az American College of Cardiology vizsgálatai alapján a jóga is azon mozgásformák közé tartozik, melyek hatására csökken a szívbetegség kockázata. A jóga lehetővé teszi a mély pihenést, így az anyagcsere, a szívverés és a szív terhelése kisebb lesz. Ráadásuk csökken a stresszel kapcsolatos hormonok szintje is a szervezetben, sőt a vérnyomás is. A jóga légzés segítségével lehetőség nyílik a légzési problémák enyhítésére. A mozgás során növekszik a sejtek oxigén felvétele, ide értve a zsírsejteket is. Ez gyorsabb oxidációt, a zsírsejtek gyorsabb elégetését teszi lehetővé, ami a koleszterinszint csökkenésével jár.

5. Gyaloglás


Fotó: 123 RF

A British Journal of Sports Medicine tanulmánya szerint a rendszeres természetjárás, gyaloglás 18%-kal csökkenti a korai halálozást. De a gyaloglás serkenti a kreativitást, segít a fogyásban, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, rendszert visz az anyagcserébe, jobb hangulatot teremt. Idős korban is végezhető, remekül karban tartja az agy működését is.

 

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?