RETRO RÁDIÓ

Eszméletlen, mi derült ki a sült krumpliról, és ennek végre tényleg örülhetünk

Eszméletlen, mi derült ki a sült krumpliról, és ennek végre tényleg örülhetünk
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 12. 28. 14:05

A Harvard egyetem egyik professzora nem kevesebbet állít, mint azt, hogy megtalálta a sültkrumpli-evés egészséges módját. De vajon hogyan élvezhetjük úgy ezt a sós-zsíros finomságot, hogy az egészségünk ne lássa kárát?

Eric Rimm professzor, aki többek közt a táplálkozástudomány szakértője, úgy véli, nem kell lemondanunk az aranyló sült krumpliról.

Csak arra ügyeljünk, hogy ne együnk belőle egyszerre hat szálnál többet.

Egyrészt azért, mert a sült krumpli egy valóságos szénhidrátbomba, vagyis ennyi erővel cukrot is ehetnénk helyette, másrészt pedig a krumpli ugyan zöldség, de nem túl egészséges, hiányoznak belőle a más zöldségekben jelen levő hasznos tápanyagok. Ráadásul zsiradékban sütik ki, és alaposan meg is sózzák, ami valóban teljesen egészségtelenné teszi. A sült krumplit glikémiás indexe sajnos azok közé az ételek közé sorolja, amelyek növelik az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

Aki hetente kétszer-háromszor is nagyobb adagban fogyasztja a sült krumplit, annak akár a halálozás nagyobb kockázatával is számolni a kell, mint azoknak, akik nem fogyasztanak ilyesmit, vagy nem zsiradékban sütve eszik a krumplit.

Az elmélet elképesztő felzúdulást váltott ki a neten. A professzor a Twitteren válaszolva megjegyezte, hogy jó volna, ha a vendéglátóhelyek mindezt úgy értelmeznék, hogy kisebb adagokat szolgálnak fel a sült krumpliból, még akkor is, ha az elmélete egyenlő azzal, mint ha csak egyetlen kanál fagyit ehetnénk meg egy gombóc helyett.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.