tóth gabi
Szeretnél csodásan aludni, altatók nélkül? Akkor ezt a teát idd elalvás elõtt. Nem csak elálmosít, de még az emésztésedet is rendbe teszi. Koleszterincsökkentõ, szálkásít, férfiaknál erõsíti a merevedést. Egyszóval: csodaszer!
A kaprot egyesek rajongásig szeretik, mások ki nem állhatják. Ezt a megosztó, jellegzetes illatú fűszernövényt az ókorban főleg gyógyszerként használták.
Fejfájáskor és gyomorbántalmak ellen rágcsálták, a belőle főzött teát vízhajtóként, emésztési panaszokra, felfúvódás, bélpangás, hányinger esetén fogyasztották. Még fogínygyulladásra, nőgyógyászati problémákra és álmatlanság ellen is ezt adták betegeiknek a Földközi tenger környékén élő egykori vajákos asszonyok.
Gazdag antioxidánsokban, A-, B- C és E vitaminokban. De kálium, kalcium, kén, vas, réz, magnézium, cink, foszfor és különböző folsavak is találhatók benne.
Baktériumölő hatása a fokhagymáéval vetekedik! Elpusztítja a gombákat is.
Aranyeres panaszok? Visszérgyulladás? A kapor frissen kisajtolt leve gyulladáscsökkentőként hat, és csillapítja a panaszokat.
Nehezen alszol el? Lefekvés előtt 1 órával főzz kaporteát. Forrázz le 3dl vízzel 1 tk kapormagot, és hagyd állni 15 percig. Ízlés szerint kevés mézzel édesítheted. Lassan kortyold el, majd élvezd a nyugtató, álmosító hatást.
Magas vérnyomás? Szívműködés panaszok? Az ókori görögök erre is kaporteát ittak. Miért ne próbálnánk ki mi is?
Hányinger, csuklás ellen is hatásos a kaportea. A legkisebbeknek is adható.
Tejelválasztás: ezt is segíti a finom illatú, kellemes aromájú kaportea.
Hasfájós kisdedek: a kapor hatása a köményéhez hasonló, csak a kapornak kellemesebb az íze. Ezért még inkább tanácsos a piciknek ezt adni, ha bántják a szelek.
Megfázás esetén és köhögés ellen is kiváló.
Hasmenés: magját szétrágva megszüntetheted a hasmenést.
Kellemetlen lehelet vagy szájüregi gyulladás: rágj szét egy teáskanálnyi kapormagot, vagy öblögess a belőle főzött teával.
Húgyúti fertőzések: áztass a fürdővizedbe kapormagot vagy a magból préselt illóolajat.
Még hatásosabb, ha fel is főzöd a kapor magját, és a kissé lehűlt forrázatot leszűrve adod a vízhez.
Gyógyhatását főleg nyersen fejti ki.
Érdemes ezért a mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó pillanatban belekeverni.
A túrót ízesítsd tejföllel, reszelt fokhagymával és egy nagy csokor aprított kaporral. Ezt borítsd a kifőtt tészta tetejére.
Halmozz egy tálba kockára vágott, több színű paprikát, uborkát, paradicsomot, egy nagy csokor vagdalt kaprot. Ízesítsd fokhagymaporral, sóval, borssal. Keverj hozzá zsírszegény túrót, és frissen fogyaszd el. Fehérjében és vitaminokban gazdag, tökéletes vacsora diétázóknak is.
A friss kaporból naponta 8-10 dekát is érdemes elfogyasztani..