tóth gabi
Egy új kutatás szerint a cékla nem csak vasban gazdag, ahogy eddig gondoltuk. Kiderült róla, hogy megoldást jelenthet egy súlyos betegség megelõzésére.
Egy amerikai kutatás szerint a céklában levő betanin segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. Ez az a vegyület, amelynek ez a zöldség a jellegzetes piros színét köszönheti – és amely segíthet lassítani vagy gátolni azoknak a fehérjeplakkoknak a kialakulását, amelyeket a betegséggel összefüggésbe hoznak a kutatások.
Ezeknek a plakkoknak a kialakulását a fehérjék kóros kötődése okozza, ezt, valamint az oxidációt és a gyulladások kialakulását is képes gátolni a céklában található vegyület, amely ráadásul az agy oxigénellátását is javítja, ezáltal élesítve a memóriát. A kutatók szerint az agy „rozsdásodása” a cékla segítségével akár 90 százalékkal is csökkenthető.
Egyes hírek szerint egyébként számos ígéretes kutatás folyik az Alzheimer-kórral kapcsolatban, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy 10 éven belül az Alzheimer-kór egy szinten tartható betegséggé válik.
A céklából pedig nemcsak betanint vesz fel a szervezet, hanem káliumot, magnéziumot, rengeteg vasat, A-, C- és B6-vitamint is. Erőteljesen javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, és antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően daganatellenes hatással is rendelkezik, egyes kutatások szerint lassíthatja a tumorok növekedését. Komolyabb fizikai megerőltetés előtt is érdemes céklát enni, mivel a benne levő nitrátok tágítják a vérereket, így a sejtekhez több oxigén jut, növelve a teljesítményt. Ásványi anyagai a csontokat és a fogakat erősítik, vastartalma pedig a jelenthet természetes gyógymódot. Egyes fitokemikáliái a máj működését és a szervezet méregtelenítési folyamatait támogatják.