tóth gabi
Rendkívül egészséges ez a hagymaféle, energiatartalma csekély, de jelentõs vitamin- és ásványianyag-forrás. Fogyassz belõle télen minél többet, mutatjuk, pontosan miért.
A póréhagyma az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották.
1. A póréhagyma tartalmaz egy speciális összetevőt: a kempferolt, ami véd a rákos sejtek kialakulásától. A keringési rendszerre is jó hatással van. Gyulladáscsökkentő hatású.
2. Bár 90%-ban vizet tartalmaz, ásványi anyagokban, rostokban, vitaminokban igen gazdag. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, C-vitamint és folsavat, vasat, foszfort, káliumot, magnéziumot. Élettani szempontból fontos tápanyagokat: cinket, mangánt, szelént. Télen nehezen jut a szervezet a szükséges tápanyagokhoz, így mindenképpen fogyassz belőle.
3. Remek a magas vérnyomás, magas koleszterinszint megelőzésére, kordában tartására is.
4. A várandósoknak is jót tesz, ha minél többet fogyasztanak belőle a folsavtartalma miatt, ami a magzat fejlődésében játszik fontos szerepet.
5. Segít az idegrendszer karbantartásában, javítja a koncentrálóképességet, a memóriát.
6. Levét keverheted zellerrel, sárgarépa levével méregtelenítő hatása miatt.
7. A póréhagymában lévő antioxidáns késlelteti a bőr öregedését is.