Létrehozva: 2017.10.27.

Lassítsd le az öregedést, ez a 8 tipp segít!

Szeretnéd megtudni, mi a titka annak, hogy sokáig fiatalos maradj? A kutatók szerint ez akkor sikerülhet, ha a szervezeted gyulladásos folyamatait igyekszel kordában tartani. Megmutatjuk, mit kell tenned ehhez.

1. Egyél kevesebbet!

Meglehetősen sok bizonyíték gyűlt össze arra, hogy ha kevesebbet eszel, anélkül, hogy a szükséges tápanyagoktól megfosztanád magad, akkor lelassíthatod a gyulladásos és öregedési folyamatokat, sőt, az öregedéssel összefüggő betegségeket is jó eséllyel kivédheted.

A normál étkezéssel töltött napok közé beiktatott böjtös napok pedig egyes kutatások szerint segíthetnek a szívroham, a stroke, a cukorbetegség, a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór megelőzésében, sőt az agy teljesítményét és a csontokat is védik, az ízületi gyulladás tüneteit is visszafogják – vagyis egyértelműen csökkentik az e betegségek alapjául szolgáló gyulladásokat.

Ha csak 25 százalékkal csökkented a naponta elfogyasztott ételek mennyiségét, már jelentősen enyhítheted a szervezet krónikus gyulladásait.

2. Vesd be a növényi hatóanyagokat!

Az úgynevezett fitokemikáliák, vagyis a növényi táplálékokban rejtőző hasznos vegyületek szintén segítik a gyulladások enyhítését. A piros, kék és lila gyümölcsök színét adó antocianinok az agyat védik, így az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök (például az áfonya, a szeder, a málna vagy az eper) fogyasztása segíthet az időskori mentális problémák megelőzésében. Az antocianinok és a flavonok, amelyek a fehér és sárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg, az inzulinszintet tartják egyenletesen, így a vércukorszintünkre vigyáznak. A flavonolok az idegrendszert óvják – ez utóbbi vegyületek a hagymában, a kelkáposztában, a brokkoliban, az almában, a bogyós gyümölcsökben és a zöld teában találhatók meg.

3. Fűszerezz!

A kurkumában levő kurkumin szintén erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. A kurkumát étrendkiegészítő formájában is szedheted, ha viszont fűszerezel vele, párosítsd fekete borssal, mivel a saját antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásán túl a kurkumin felszívódását is javítja. Egy kis zsiradék mindig legyen az ételben, mivel a kurkumin zsírban oldódik, így annak jelenlétében több szívódik fel belőle.

4. Ízesíts olívaolajjal!

A köztudottan gyulladáscsökkentő hatású mediterrán diétának nem véletlenül alapeleme az olívaolaj. Az extra szűz olívaolaj nagyon gazdag egészséges polifenolokban, többek közt egy oleokantál nevű vegyületben, amelynek gyulladáscsökkentő hatása a gyógyszerekével összehasonlítható. Az oleokantál nemcsak a gyulladásos betegségekre, például az ízületi gyulladásra van jó hatással, hanem az idegrendszert is védi, és segít megelőzni a daganatokat. Az extra szűz olívaolaj ráadásul a vérnyomásra és a koleszterinszintre, valamint az immunrendszerre is jó hatással van.

5. Elő az omega-3-mal!

Az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat okozó vegyületek szintjét a szervezetben, és javítani az agy működését. A lazacban, a makrélában, a heringben és a szardíniában, valamint a lenmagban, a dióban és az extra szűz olívaolajban található zsírsavakat érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

6. Hanyagold a cukrot és az állati fehérjéket!

A gyulladásos folyamatok okozta betegségek, például a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcsereproblémák mind összefüggésben vannak a cukor és az állati fehérjék fogyasztásával. A nagy mennyiségű cukor- és állatifehérje-fogyasztás felgyorsítja az öregedést, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és az időskori mentális problémák veszélyét. A feldolgozott húsfélék, például a szalámifélék nagyon gazdagok a homocisztein nevű vegyületben, amelyet a szív- és érrendszeri problémákon kívül a memóriazavarokkal is kapcsolatba hoztak a kutatók.

7. Figyelj a kapcsolataidra!

Mind a fizikai, mind pedig a mentális egészség szempontjából nagyon fontosak az egészséges kapcsolatok. A család, a barátok és a házastárs még a szervezet gyulladásai ellen is védelmet nyújtanak. Egy kutatás szerint például a jó házasságban élők esetében 27 százalékkal kevesebb a gyulladások jelenléte a szervezetben, mint az egyedül élőknél. A barátok közti feszültség viszont 97 százalékkal tudja megnövelni a gyulladást jelző biomarkerek a mennyiségét.

8. Csökkentsd a stresszt!

A folyamatos feszültség krónikus gyulladásokhoz vezethet, és számos betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából is kockázati tényezőnek számít. Ha a feszültség miatt nem tudsz aludni, a kevés pihenéssel is az egészségedet kockáztatod. A különféle stresszkezelő technikák, például a meditáció viszont lelassíthatják ezt a folyamatot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg