tóth gabi
Egy friss kutatás alapján a kávé nemcsak felfrissít, de az egészséget is óvja, és sikeresen veszi fel a harcot több betegséggel szemben is!
„Kávékörben” az eddigi legnagyobb kutatást végezte el egy nemzetközi orvoscsapat, akik 500 ezernél is több európai felnőtt kávézási szokásait és egészségi állapotát vizsgálták. A kontrollcsoportot is tartalmazó felmérés során azt állapították meg, hogy a mérsékelt kávéfogyasztók esetében kisebb valószínűséggel alakult ki rák, stroke vagy keringési, illetve emésztőrendszeri betegség.
Dr. Marc Gunter rákkutató és a tanulmány egyik szerzője szerint az lényegtelen, hogy milyen formában fogyasztjuk a kávét, még a koffeinmentes változat is védi az egészségünket – persze a hangsúly a mértékletességen van, így a napi három csésze az ideális mennyiség.
A kutatók eredményei szerint a kávé elsősorban a férfiakra gyakorol egészségvédő hatást: a napi 3 csészével ivók 18 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szív- vagy rákbetegségben, mint nem kávézó társaik, míg a nők esetében ez a különbség csak 7 százalékos.
De mi a kávé titka? A fekete ital nagy mennyiségű antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, valamint blokkolja a daganatos betegségek kialakulásáért felelős sejteket is, így nagyban hozzájárulhat az egészséges élethez.
Egy korábbi kutatás még a kávé májvédő hatásait dicsérte, de a szakemberek akkor is a mértékletességet hangsúlyozták: napi öt vagy annál is több csésze kávé ugyanis hosszú távon olyan mértékben roncsolhatja a májat, hogy szinte garantálja a rák kialakulását.