kulcsár edina
Így õrizd meg fiatalos külsõdet, ragyogó bõrödet! 10 dolog, ami megvéd a korai ráncosodástól, az UV sugarak káros hatásától.
Mint mindenki, te is szeretnél olyan sokáig élni, amennyire csak lehetséges, és persze közben a korodnál sokkal fiatalabbnak látszani. Vannak szerencsések, akik genetikai örökségként csodás bőrrel rendelkeznek. A jó hír, hogy te is megőrizheted fiatalos külsődet, és nem csupán akkor, ha ismered az ország legmenőbb plasztikai sebészét. Mutatjuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, melyek fogyasztásával bőröd feszességét és ragyogását sokkal tovább megtarthatod.
Kerülöd az avokádót, mert úgy hallottad, hogy magas a zsírtartalma. Ám tudod-e, hogy ez az egészséges zsírok közé tartozik? Napi egy avokádó elfogyasztásával csökken a koleszterinszinted, és bőröd önmegújuló folyamata erősödik. Ellátja szervezetedet a szükséges C-vitaminnal, káliummal, antioxidánsokkal és folsavval. Próbáltad az avokádódzsúszt? Az elkészítése nagyon egyszerű: csak bedobálod a turmixgépbe a hozzávalókat, és máris kész.
Hozzávalók:
Az eper, szeder, áfonya, szőlő antioxidánsai sejtkárosodás-gátlók, de legalábbis késleltetik a folyamatot. Csökkentik az ízületekben a duzzadást és a fájdalmat. Az áfonya rendszeres fogyasztásával fejlesztheted megelőzheted az Alzheimer-kórt, a demenciát (vészes elbutulás) és a húgyúti betegségeket.
Béta-karotin tartalmát a szervezet A-vitaminná alakítja. Ez elsőrendűen fontos a szem védelmében, a retina és a szem egyéb alkotórészeinek problémamentes működésében. Védi a bőrt az UV sugarak káros hatásától, fogyasztásával megelőzheted a korai ráncosodást. Fontos, hogy ne főzd túl puhára a sárgarépát, mert azzal csökken az ásvány- és vitamintartalma. A legjobb nyersen enni.
A narancs, a citrom, a gránátalma és a többi citrusféle gyümölcs a C-vitamin és folsavtartalmáról ismert. Hatására csökken a vér koleszterin- és húgysavszintje. Megelőzheted a keringési problémákat, a szívbetegségeket és a rettenetes ízületi fájdalommal járó köszvényt. Az éhgyomorra megivott citromlé tisztítja a beleket, méregteleníti a testet. A tisztult szervezet könnyebben hasznosítja a bevitt tápanyagot. Így egészségesnek és ragyogónak érzed magad.
Hatásos fegyver a legtöbb fertőzés ellen. Gombaölő és bakteriális tulajdonságai öregedésgátló csodaétellé teszik, és kellemetlen szaga ellenére kihagyhatatlan természetes antibiotikummá. Magas vérnyomás ellen, keringési problémák esetén, az ideális koleszterinszint beállítása érdekében ajánlott. Bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.
Flavonoid (antioxidáns) tartalma segíti a bőrt a káros UV sugárzás elleni védekezésben, a szabadgyökök elleni küzdelemben. Hidratálja, erősíti a bőrt. E tulajdonságokkal azonban csupán a 75 %-nál magasabb kakaótartalmú csokoládék rendelkeznek.
Nem csupán az egészséges étkezés fontos alapanyaga, de a napi bőrápoláshoz is elengedhetetlen. Egyik legfontosabb alkotórésze, az alfa-linolénsav bőrhidratáló és öregedésgátló hatású.
Tipp:
Lefekvés előtt finoman simíts pár csepp olívaolajat a szemed körüli bőrbe. Simává teszi, megszünteti a finom ráncokat. Nem szükséges leöblíteni.
Telítve van tápanyagokkal, mint az A- és C-vitamin, a folsav. Egy hatásos antioxidáns, a likopén 14-szer nagyobb mennyiségben található benne, mint a vörösborban. Védi a bőrt az UV sugarak ellen, ezen kívül hatásos ellenszer a szív- és érrendszeri betegségekre, a degeneratív és fertőzéses megbetegedések ellen.
Fontos: A paradicsom likopéntartalma könnyebben emészthető sütve vagy főzve, kis olívaolajjal leöntve.
A lazac, a tonhal, a szardella nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat. Ez fontos a sejtek regenerációjához és az alacsony koleszterinszint megtartásához. A korral járó oxidatív károsodás visszafordítja és megelőzi.
Tepsiben sült lazac: Szórd meg a lefektetett lazacszeleteket sóval, borssal, fektess rájuk pár rozmaring ágacskát, citromszeletet, locsold meg olívaolajjal. Süsd puhára.
Rákmegelőző, emésztést segítő, gyulladásgátló hatású. Lelassítja az öregedés folyamatát, energetizál. Stressz esetén alkalmazd kedélyjavítóként. Ha van rá módod, szerezd be frissen. A gumó héját kapard le, sárga húsát finom reszelővel reszeld le. Nyersen fogyaszd, salátára téve. Elkészítésénél viselj védőkesztyűt, mert erősen fog.