Létrehozva: 2017.02.11.

Döbbenetes, ilyen komoly betegséget okoz a mobiltelefon

Elképesztõ mértékben függünk az okostelefonunktól, enni, aludni sem tudunk nélküle, sõt, sokan a vécére is magukkal viszik. A mértéktelen telefonozás azonban sokféle betegség kiváltó oka lehet. Érdemes kicsit lejjebb szorítani a telefonunkkal töltött idõt.

Egy felmérés szerint az emberek többsége ma már alig tud meglenni a mobiltelefonja nélkül: 90 százalékuk a szabad idejében, 75 százalékuk alvásidőben is magánál tartja a készüléket. 80 százalék edzésre is magával viszi, 62 százalék az asztalnál is nézegeti, 60 százalék pedig még a mellékhelyiségbe is telefonnal megy. Pedig a korlátlan telefonozás számos egészségügyi problémát okozhat.

Gerincfájdalmak

Az előrehajló testhelyzet például számos hát- és nyakproblémát válthat ki: már ismert a „telefonnyak” elnevezésű tünetegyüttes, amikor a tartósan lehajtott fej váltja ki a nyaki gerinc fájdalmát. Az ínhüvelygyulladás is gyakoribb a folyton a telefonjukon görgető, levelező emberek körében. De ez nem az egyetlen terület, ahol a telefonozás ártalmas lehet az egészségünkért.

Balesetek

Aki sétálás közben is a telefonját lesi, könnyen gödörbe léphet, vagy nekimehet egy lámpaoszlopnak. Vezetés közben pedig még ennyire sem ajánlatos a telefonra figyelni (ráadásul ez tilos is): ilyenkor ugyanis aligha koncentrálunk a forgalomra, ebből pedig akár súlyos közlekedési baleset is lehet.

Szorongás

Kutatások szerint az, aki folyton a telefonján lóg, könnyebben válik szorongóvá. Komoly lelki tüneteket okozhat ugyanis, ha folytonos visszajelzést várunk a barátainktól, ám ezt nem kapjuk meg. A depressziós esetek száma is nőtt, különösen a gyerekek, fiatalok körében, akik az internetes zaklatásnak is ki vannak téve. A felnőtteket pedig mások tökéletesnek mutatott élete lombozza le leggyakrabban.

Elhízás

A technológia fejlődése csökkenti a mozgással töltött időt, így egyre többen válnak az ülő életmód elhízott áldozatává. Az elhízás pedig a daganatoktól a cukorbetegségig számtalan betegség kockázatát növeli.

Alvásproblémák

A telefon képernyőjének kék fénye csökkenti az alvást elősegítő melatonin termelődését, így alvási nehézségekhez vezethet. Az izgalmas videójátékok pedig úgy felpörgetnek, hogy aligha tudunk ellazulni.

Kapcsolati gondok

Egyre többen merednek a telefonjukra ahelyett, hogy a társaságukban levőkkel, a párjukkal, a gyerekeikkel beszélgetnének. Ez óhatatlanul kapcsolati problémákhoz vezethet, ráadásul a gyerekeknek is rossz példát adunk vele.

Figyelemzavar

Ha telefonon olvasunk valamit, a folyamatosan érkező új impulzusok elvonják a figyelmünket, így egyre kevesebb ideig tudunk odafigyelni a fontos dolgokra.

Így szokj le!

Tedd fel magadnak a kérdést: vajon hol tartod a telefonodat éjszaka, vagy amikor épp az autóban ülsz? Hogy érzed magad, ha a nyaralóhelyen nincs wifi, vagy a munkahelyed letiltja a közösségi oldalak nézegetését munkaidőben? Vajon előveszed a telefonodat az étteremben, vagy akkor, ha a családoddal vagy? Ha úgy veszed észre, hogy túlságosan átvette az életed felett az uralmat a telefon, érdemes kicsit visszafogni a használatát. Például legyenek olyan időszakok, amikor egyszerűen elérhetetlen vagy, kikapcsolod a mobilinternetet és a wifit is. Amikor szemtől szemben beszélgetsz valakivel, ne vedd fel a telefont, és ne válaszold meg az üzeneteket. A hálószobából zárd ki a telefont, sőt, hozz „törvényt” arról, hogy este tízkor mindenki kikapcsol mindent. Munkaidőben pedig egyáltalán ne használd magáncélra – ennek a főnököd is örülni fog! És a legújabb modellre sincs szükség, elég egy régebbi, kisebb teljesítményű darab.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

8 szuper töltött tojás, amit kár lenne kihagyni húsvétkor!

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel