tóth gabi
Ez a finom, kissé csípõs zöldség megvéd az õszi-téli idõszak fertõzéseitõl, ha pedig mégis elkapod a náthát, segít gyorsan megszabadulni a kellemetlen tünetektõl. Legyen belõle mindig a kamrában!
Bár nagyon egészséges és a legolcsóbb zöldségnövények közé tartozik (150-180 Ft/kg! a piacokon), manapság nincs úgy megbecsülve a fekete retek, mint régen, nagyanyáink idejében. Pedig érdemes lenne sokkal többet foglalkoznunk vele, mert nagyon egészséges és számos jó tulajdonsága mellett rendkívül finom, pikáns íze van.
A fekete retek jellegzetes ízét magas mustárolaj tartalma adja, C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől. Köhögés elleni szerként is ismert, kifacsart leve mézzel keverve gyorsan enyhíti a kínzó panaszokat.
Amellett, hogy tisztítja a nyálkahártyákat, az emésztési problémákat is enyhíti, és gombaölő hatással is bír. Komoly mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, védi az epeutakat, a májat, a gyomrot és a bélrendszert, csökkenti a koleszterin- és a vérzsírszintet.
Nem kérdés tehát, hogy a fekete retek nagyon egészséges, mégis csak kevesen tudják, mi mindent lehet belőle készíteni, hogyan lehet megenni. Most mutatunk néhány telitalálatos ötletet.
Hagyományos népi csodaszer, ami a létező legjobb természetes köhögéscsillapító! Vágd ketté a retket, kaparj ki egy keveset a belsejéből, és egy késsel lyukaszd ki az alját.
Így készítsd:
Tölts az üregbe mézet, a retket állítsd bele egy pohárba, és tedd egy éjszakára a hűtőbe. Reggelre a méz átfolyik a lyukon, de magával viszi a retek értékes hatóanyagait. Kiskanállal magában, vagy teában oldva fogyaszthatod.
Hámozd meg a retket, majd szép vékony szeletekre vágd fel, enyhén sózd meg, hagyd 10–20 percig állni, ekkora már egy kis levet is enged. Önts rá olívaolajat és pár csepp almaecetet. Szuper kísérője lehet szendvicseknek, de akár vajas kenyér mellé is rágcsálhatod. Nagyon egészséges és finom!
Tisztíts meg egy fej fekete retket, vágd fel kockákra, majd facsard ki a levét egy gyümölcsprés segítségével. Mellé még préselj sárgarépát, zellert és petrezselymet, ezek levét keverd össze a retek levével. A legegészségesebb gyógyitalt kapod. Enyhíti az asztmát és az allergiát, jót tesz az epebántalmak esetén is.
Reszelj le egy fej retket, sózd, borsozd ízlés szerint, szórd meg apróra tépkedett petrezselyemmel, majd keverd össze egy pohár joghurtból, olívaolajból, kevés zúzott fokhagymából és mézből készített öntettel. Reszelj rá sajtot, vagy morzsolj rá mozzarellát. Ízlés szerint tehetsz hozzá még egy kevés kockákra vágott sonkát is.