tóth gabi
Talán nem is tudod, de egy igazi kincset gyomlálsz ki rendszeresen a kertbõl. Jótékony hatásait napestig sorolhatnánk, sajnos mégis kevesen fogyasztják ezt a csodaszert. Szinte mindenhol megtalálható egész nyáron.
A kövér porcsin egy gyomnövény, ami mindenhol képes elszaporodni, és szinte kiirthatatlan. Sokan ádáz harcot vívnak ellene a kertben, közben pedig fogalmuk sincs, hogy egy igazi csodaszert dobnak a kukába vagy a tűzre. Ez a pozsgás szerű, vastag levelű gaz ugyanis ehető, sőt ez egyik legegészségesebb növény.
Igen gazdag omega3 zsírsavakban, magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, a vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használható.
Tökéletes alapanyag lehet a konyhában. Szinte bármit készíthetsz belőle, köretként is tálalhatod húsok és halak mellé. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. Csinálhatsz belőle főzeléket, de egyszerűen meg is párolhatod, és ízesítheted kedved szerint, vagy felöntheted tejszínnel. Salátaként is megállja a helyét, a leginkább a paradicsomsalátával harmonizál, kitűnő ízt ad neki.
Körülbelül 250 g zsenge, megmosott porcsin levelet locsold meg az alábbi öntettel.
Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma.