RETRO RÁDIÓ

Most figyelj! Dinnyemag az új szotyi!

Most figyelj! Dinnyemag az új szotyi!
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2016. 07. 31. 22:38

Görögdinnyemag az új gyógyhatású csodaétel! Cseréld le erre az egészségtelen chipset és ropogtass!

Ne köpd ki a görögdinnye magját! Nemcsak finom, de tele van tápanyaggal és növényi fehérjével, ugyanúgy, mint a többi mag. Sőt: még több fehérjét - kb. 30 g magban 10 g - tartalmaz, és kevesebb szénhidrátot, mint a mandula. Folsav-, magnézium- és növényi vastartalma is jelentős. A görögdinnye magja gyógyító hatású: vese és cukorbaj esetén is javulást eredményezhet.

Ha megpirítod, ropogós lesz, nagyon finom, és még a mandulánál is egészségesebb!

 

Hogyan pirítsd?

1. Szorgalmasan gyűjtögesd a dinnyemagot, folyamatosan szárítsd.

2. Kapcsold be a sütőt 170 fokra.

3. Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, terítsd el rajta a dinnyemagokat. Mehet is a sütőbe a tepsi, a magok 15 perc alatt megpirulnak. Érdemes félidőben kicsit átforgatni, hogy egyenletesen ropogósak legyenek a magocskák.

Egy marékkal ebből a csemegéből tovább tart elrágcsálni, mint bármelyik chipset. Míg azok 160 kalóriát tartalmaznak, a dinnyemag csak 22-t.

Hogyan készítsd el?

A legjobb hatást akkor éred el, ha először kicsíráztatod, majd hántolod (megfosztod a héjától), aztán megpirítod. Ez így elég durván hangzik… de gond nélkül elkészíthető!

Szerencsére lehet kapni 30 dkg-os kiszerelésben az egészségboltokban vagy online.

Hogyan egyed?

Reggelire: joghurtodba, zabkásádba  keverve.

Tízóraira, uzsonnára: olívaolajban pirítva, tengeri sóval megszórva.

Ínyenceknek chili paprikával, cayenne borssal, pár csepp citrommal ajánljuk.

Édesszájúak fahéjjal, édesítővel próbálják ki.

Szórhatod a salátádra.

A levesedet is tálalhatod 1 evőkanálnyi ropogós dinnyemaggal a tetején.

Megőrölve igazi csodafegyver, fehérje-bomba.

TÁPANYAGOK a görögdinnyemagban:

1. Energia

Két és fél maroknyi,azaz  kb. 130 db dinnyemagban kb. 50 kcal van. Töredéke annak, amit a burgonyaszirom tartalmaz.

2. Magnézium

1 maréknyi mag kb. 21 mg magnéziumot tartalmaz. A felnőtteknek ajánlott napi adag 400 mg. A magnézium elengedhetetlen az anyagcsere szabályozásához, az ideg- és izomműködéshez, az immunrendszer, a szív és a csontozat egészségéhez.

3. Vas

Egy maréknyi dinnyemag kb. 0.29 mg vasat tartalmaz. Nem tűnik soknak, de ha belegondolsz, hogy egy felnőtt napi szükséglete 18 mg, mindjárt nagyon értékes lesz. A vas a hemoglobin fontos összetevője. Feladata az oxigén szállítása a testedben. Emellett a vas alakítja át energiává a kalóriát.

4. Folsav

A dinnyemag érdemleges mennyiségű folsavat is tartalmaz, mely B9 vitaminként is ismert, és a helyes agyműködéshez nélkülözhetetlen. Szülőképes korú nőknek különösen magas a folsav szükségletük, mert hiányával petevezeték-rendellenesség alakulhat ki.

5. Hasznos zsírok

A görögdinnyemag remek forrás a ’jó’ zsírok, azaz a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak  beszerzésére. Szerepük a szívroham és az agyvérzés elleni védelem. A vérben csökkentik a rossz koleszterin szintet.

TIPP! Ha nem szeretnél a pirítással, hántolással, csíráztatással foglalkozni, azért mégse köpd ki a magokat, hanem rágd meg jól, és edd meg. Ezzel is bekerül a szervezetedbe számos hasznos ásványi anyag.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.