"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2016.07.31.

Most figyelj! Dinnyemag az új szotyi!

Görögdinnyemag az új gyógyhatású csodaétel! Cseréld le erre az egészségtelen chipset és ropogtass!

Ne köpd ki a görögdinnye magját! Nemcsak finom, de tele van tápanyaggal és növényi fehérjével, ugyanúgy, mint a többi mag. Sőt: még több fehérjét - kb. 30 g magban 10 g - tartalmaz, és kevesebb szénhidrátot, mint a mandula. Folsav-, magnézium- és növényi vastartalma is jelentős. A görögdinnye magja gyógyító hatású: vese és cukorbaj esetén is javulást eredményezhet.

Ha megpirítod, ropogós lesz, nagyon finom, és még a mandulánál is egészségesebb!

 

Hogyan pirítsd?

1. Szorgalmasan gyűjtögesd a dinnyemagot, folyamatosan szárítsd.

2. Kapcsold be a sütőt 170 fokra.

3. Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, terítsd el rajta a dinnyemagokat. Mehet is a sütőbe a tepsi, a magok 15 perc alatt megpirulnak. Érdemes félidőben kicsit átforgatni, hogy egyenletesen ropogósak legyenek a magocskák.

Egy marékkal ebből a csemegéből tovább tart elrágcsálni, mint bármelyik chipset. Míg azok 160 kalóriát tartalmaznak, a dinnyemag csak 22-t.

Hogyan készítsd el?

A legjobb hatást akkor éred el, ha először kicsíráztatod, majd hántolod (megfosztod a héjától), aztán megpirítod. Ez így elég durván hangzik… de gond nélkül elkészíthető!

Szerencsére lehet kapni 30 dkg-os kiszerelésben az egészségboltokban vagy online.

Hogyan egyed?

Reggelire: joghurtodba, zabkásádba  keverve.

Tízóraira, uzsonnára: olívaolajban pirítva, tengeri sóval megszórva.

Ínyenceknek chili paprikával, cayenne borssal, pár csepp citrommal ajánljuk.

Édesszájúak fahéjjal, édesítővel próbálják ki.

Szórhatod a salátádra.

A levesedet is tálalhatod 1 evőkanálnyi ropogós dinnyemaggal a tetején.

Megőrölve igazi csodafegyver, fehérje-bomba.

TÁPANYAGOK a görögdinnyemagban:

1. Energia

Két és fél maroknyi,azaz  kb. 130 db dinnyemagban kb. 50 kcal van. Töredéke annak, amit a burgonyaszirom tartalmaz.

2. Magnézium

1 maréknyi mag kb. 21 mg magnéziumot tartalmaz. A felnőtteknek ajánlott napi adag 400 mg. A magnézium elengedhetetlen az anyagcsere szabályozásához, az ideg- és izomműködéshez, az immunrendszer, a szív és a csontozat egészségéhez.

3. Vas

Egy maréknyi dinnyemag kb. 0.29 mg vasat tartalmaz. Nem tűnik soknak, de ha belegondolsz, hogy egy felnőtt napi szükséglete 18 mg, mindjárt nagyon értékes lesz. A vas a hemoglobin fontos összetevője. Feladata az oxigén szállítása a testedben. Emellett a vas alakítja át energiává a kalóriát.

4. Folsav

A dinnyemag érdemleges mennyiségű folsavat is tartalmaz, mely B9 vitaminként is ismert, és a helyes agyműködéshez nélkülözhetetlen. Szülőképes korú nőknek különösen magas a folsav szükségletük, mert hiányával petevezeték-rendellenesség alakulhat ki.

5. Hasznos zsírok

A görögdinnyemag remek forrás a ’jó’ zsírok, azaz a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak  beszerzésére. Szerepük a szívroham és az agyvérzés elleni védelem. A vérben csökkentik a rossz koleszterin szintet.

TIPP! Ha nem szeretnél a pirítással, hántolással, csíráztatással foglalkozni, azért mégse köpd ki a magokat, hanem rágd meg jól, és edd meg. Ezzel is bekerül a szervezetedbe számos hasznos ásványi anyag.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek