RETRO RÁDIÓ

Tudod, miért tilos citromot enni nyáron? Most figyelj!

Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2016. 06. 04. 15:15

Természetgyógyászok és életmódtanácsadók egybehangzó véleménye, hogy évszakok szerint a legegészségesebb étkezni. Arról nem beszélve, hogy ezzel a módszerrel még a pénztárcád is kímélheted! Most megmutatjuk, milyen ételeket érdemes kerülnöd a nyáron.

Ezt a 8 ételt nem érdemes nyáron fogyasztani és azt is eláruljuk, hogy miért!

Citrusfélék

Egész évben hozzájuthatsz, mégis a télen kaphatók édesebbek, lédúsabbak. Tökéletes érésükhöz ugyanis hűvösebb időjárás szükséges. A nyáriaknak vastagabb a héja és sokkal rostosabbak, kevesebb levet tudsz kinyerni belőlük. Válaszd inkább a most érő, magyar gyümölcsöket, így sokkal több C-vitaminhoz juthatsz, mintha vegykezelt, messziről érkezett citromot, narancsot fogyasztanál.

Édesburgonya

Ezt a gumós növényt ősszel termesztik. Tavasszal még kapható, de a forró nyár elűzi a polcokról.  Az ok: sokkal rövidebb ideig tartható el, mint gyökérzöldség testvérei, a répa és a krumpli. Ha mégis megtalálod, valószínű kínai import és erőteljesen vegykezelt, nem igazán teszel jót vele az egészségednek.

Marhahús

’Hamburger és nyár’ – talán ideálisnak tűnik így együtt, de az igazság az, hogy a darált marha emésztése során erőteljesen megnövekedik tested hőmérséklete. A magas proteintartalmú ételek ugyanis fűtik a testet az emésztés során. Túl lassan haladnak át az emésztőcsatornán, rengeteg energiát használva fel. Ez a hőmérséklet emelkedés mégsem elég ahhoz, hogy megizzadj és ettől lehűlj rendesen. Forró nyári napokon inkább fűszeres, csípős ételekkel dobd fel magad!

Gránátalma

Ez a különleges gyümölcs szintén távoli országokból érkezik hozzánk,  erőteljesen növényvédő szerekkel kezelve. Most van a szezonja itthon a legcsodásabb gyümölcsöknek: a lédús őszibaracknak, a zamatos sárgabaracknak, nektarinnak. Hagyd a gránátalmát a hűvösebb hónapokra!

Tea, kávé

Tudtad-e, hogy kedvenc reggeli italod erősen vízhajtó hatású? Ezért talán nem épp a legmegfelelőbb kezdet egy izzasztó napon. Ha mégis ezt választod, túl gyakran kell kijárnod a mosdóba, így rengeteg folyadékot, fontos ásványi anyagot veszítesz. Ez kiszáradáshoz is vezethet! Készíts inkább magadnak egy frissítő gyümölcslevet!

Zabkása

Az összetett szénhidráttartalmú gabonák, mint a zab, a barnarizs, a (hántolatlan) búza, mind magas proteintartalmúak. Emésztésük nehezebb, és ez a plusz munka kissé megemeli testhőmérsékletünket. Kinek van erre szüksége ilyenkor? Fogyassz inkább olyan ételeket, melyek hűtő hatásúak.

Spárga

A spárga legyen szigorúan csak a tavaszi menüd része! Persze most is megveheted, de tapintásra puhább lesz, fonnyadtabb, és az íze sem olyan intenzív, mint korábban. Végre friss zöldborsót és zöldbabot vehetsz a piacon, abból főzz inkább valami finomat!

Kagylófélék és rákok

Hallottad már valaha azt a mondást, miszerint kagylót, rákot csak olyan hónapokban érdemes fogyasztani, melyek nevében r betű van? Azaz májustól augusztusig nem ajánlott. Talán tényleg van benne igazság: a tenger gyümölcseinek ugyanúgy szezonja van, akár a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Kifejezetten megfontolandó fogyasztásuk a szaporodási ciklusban, mely a legtöbb fajnál (osztriga, kagylófélék) a nyári hónapokra esik. Begyűjteni őket, mielőtt reprodukálnák magukat, a fajta megmaradását veszélyeztethetné. Ne is említsük, hogy ilyenkor ízük sem az igazi: kellemetlenül tejes és túl lágy. Persze mesterséges tenyésztésből származó kagylót, rákot is vehetsz, de annak kockázata pedig a genetikai módosítás, a GMM.

A nyári hónapokban élvezd inkább a hazai folyóink, tavaink bőséges kínálatát!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.