tóth gabi
A legújabb kutatások szerint a finomított szénhidrátok emelhetik a tüdõrák kockázatát. Aki tartósan ezeken az élelmiszereken él, azt akár 49 százalékkal jobban veszélyeztetheti a betegség, mint az egészségesen táplálkozókat.
Azt már régóta tudjuk, hogy a finomított szénhidrát nem tesz jót a súlyunknak - most azonban kiderült, hogy a tüdőnknek sem. A magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek, amelyek gyorsan megemelik, majd gyorsan vissza is ejtik a vércukorszintet, például a fehér kenyér, a zsemle, a kukoricapehely vagy a puffasztott rizs, jelentősen növelhetik a tüdőrák kockázatát. Különösen a nemdohányzók vannak veszélyben, akik egyébként a betegségben elhunytak 12 százalékát teszik ki.
Az új elmélet szerint a finomított szénhidrát fogyasztását követő vércukorszint- és inzulinszint-emelkedés megnöveli az úgynevezett inzulinszerű növekedési faktor (Insulin-Like Growth Factor, IGF) mennyiségét a vérben, ez az emelkedett IGF-szint pedig kapcsolatba hozható a tüdőrák kockázatának emelkedésével.
Az összefüggést az amerikai University of Texas kutatásai során fedezték fel, összesen 1905, tüdőrákkal frissen diagnosztizált személyt vizsgáltak meg. Dr. Stephanie Melkonian, a kutatócsoport vezetője arról számolt be, hogy a legmagasabb glikémiás indexű, illetve a jellemzően alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztók között akár 49 százalék is lehet a különbség a kockázat terén.
Ez különösen a nemdohányzókra jellemző, a dohányzóknál csak 31 százalék volt ugyanez a különbség.
A megoldás? Fehér kenyér, tészta, zsemle, és fehér rizs helyett egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt (a kutatás szerint ezek csökkentik a kockázatot), ha pedig tésztafélét szeretnél, válaszd a teljes kiőrlésű és a szénhidrátcsökkentett változatokat.