tóth gabi
Vannak országok, ahol az elsõ versike, amit megtanulnak a gyerekek az óvodában valahogy így szól: "Ha mindennap megeszel egy almát, soha nem találkozol az orvossal," és milyen nagy igazság van benne!
Az alma fantasztikus hatóerejét már az ókorban is ismerték, nem véletlenül nevezték a gyümölcsök királynőjének. Az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy ez az egyetlen olyan gyümölcs, amit bármi mással együtt is megehetsz, akkor sem okoz erjedést az emésztőrendszerben. Egy másik, szinte hihetetlen tény, hogy annyi vitamin és ásványanyag található benne, hogy akkor is életben maradnál, ha csak ezt majszolnád mindennap. Ráadásul megunhatatlan, hiszen több mint ezer fajtája létezik a világon.
Ahhoz, hogy az alma igazán hatásos legyen, egy dologra érdemes odafigyelni: a gyümölcsöt mindig teljes egészében edd meg! Ne hámozd le, és még a magját és csutkáját is ropogtasd el. Ha régen nem ettél almát, vagy nehezebb az emésztésed, akkor először csak fokozatosan, egy-két falattal szoktasd hozzá magad, és csak lassan emeld az adagod.
Édes, vagy savanyú?
Édes almát egyél, ha székrekedésben, vagy vérszegénységben szenvedsz. Savanykásat válassz, ha úgy érzed, túletted magad, vagy reumás fájdalmaid vannak.
Az alma nem csak gyümölcsként kitűnő hatású az emésztésedre, a belőle készült ecet is nagyon egészséges. Ez a különlegesség tartalmazza az almában található összes ásványi anyagot. Finom ízt ad a salátáknak, mártásoknak és húsoknak is. Akár otthon magadnak is elkészítheted!
Házi almaecet készítése
Tegyél egy ötliteres befőttesüvegbe 2 kg szeletekre vágott, vagy reszelt almát. Közben 2 liter vizet forralj fel 20 dkg mézzel. Ha kissé kihűlt, öntsd az almára, és a tetejére tegyél 1 szelet kenyeret. Kösd le vászonnal az üveget, és tedd meleg helyre. 10 napig érleld, kevergesd, majd végül szűrd le.
TIPP:
Természetesen az almaecetet boltban is megveheted. Naponta igyál meg 1 deciliternyi vízben feloldott 2 mokkáskanálnyi almaecetet!