tóth gabi
Létezik egy gyümölcs, amelyben ötszázszor több a C-vitamin, mint a narancsban, és több benne a béta-karotin, mint a répában. Keleten ötezer éve gyógyítanak vele. Mi lehet ez?
A külföldi hírességek közül már sokan választották a farkasbogyót, más néven gojit az egészségük és a fiatalságuk megőrzéséhez.
Állítólag Madonna minden reggel eszik belőle egy keveset, és teaként is gyakran kortyolgatja. A gojibogyót egyébként a Tibeti-fennsík és a Belső-Mongólia közötti síkságon termesztik és fogyasztják. A csipkebogyó formájú gyümölcs íze a szárított mazsolára hasonlít. A környéken élő emberek talán ennek is köszönhetik, hogy az átlagosnál sokkal magasabb életkort élnek meg. Nem ritka a 100. születésnapját is megünneplő ember - ezért is hívják a gojibogyót a hosszú élet gyümölcsének. Az itt élők minden nap esznek belőle egy keveset nyersen, de levesekbe, húsok mellé is fogyasztják.
Az utóbbi években a nyugati orvoslás is felfigyelt rá, és a rákkutatások során is vizsgálni kezdték gyógyító hatását.
A kínaiak szerint naponta csupán egy maréknyival, vagyis 10-20 grammal nőknél és férfiaknál is remekül szabályozza a szexuális vágyakat. Eheted magában édesség helyett, reggelire natúr joghurtba keverve más gyümölcsökkel, de salátákba is keverheted, süteménytésztákba is belesütheted. Ma már kimérve piacokon is megvásárolható, de élelmiszerüzletekben, bioboltokban is kapható.
Rakj forró vízbe egy marék gojibogyót, áztasd néhány percig, majd ízesítsd, mint egy finom teát kedved szerint. Forró víz helyett, akár zöld teába is áztathatod a bogyókat, úgy is nagyon egészséges.