tóth gabi
Jó hír a csípõs fûszernövény szerelmeseinek, de azért ésszel használd!
Jó hír a csípős ételek szerelmeseinek: a The Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban közzétett kutatás szerint
az erős paprika hatóanyaga, a kapszaicin, csökkenti a béldaganatok kialakulásának kockázatát.
A Kalifornia Egyetem San Diegó-i orvosi karának kutatói Dr. Eyal Raz professzor vezetésével kimutatták, hogy a kapszaicin egerekben aktivál egy fájdalomreceptort, amely csökkentette a daganatok fejlődését a bélrendszerükben. A receptort először érzékelő idegsejtekben fedezték fel, ahol
a hő, a savasság és a csípős vegyületek ellen nyújt védelmet a sejteknek.
"Ezért kapta a molekuláris fájdalomreceptor nevet. Ez a hagyományos funkciója, amely az idegrendszerben zajlik le" – magyarázta Dr. Raz.
A mostani eredmények azt mutatták, hogy a kapszaicin csökkenti a nemkívánatos sejtnövekedést a bélrendszerben, és ezáltal csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
Ráadásul több mint 30 százalékkal megnövelte az állatok élettartamát is – foglalta össze a kutató.