kulcsár edina
Egy brit vizsgálat szerint a pezsgõ segít megelõzni az Alzheimer-kórt és az idõskori memóriazavarokat. De vajon tényleg büntetlenül pezsgõzhetünk mindennap? És mennyit kell belõle meginni a biztos hatáshoz?
Egy új brit kutatás szerint napi három pohár pezsgő jelentősen hozzájárul az Alzheimer-kór, és az időskori memóriazavarok megelőzéséhez. Persze nem mindegy, milyen szőlőfajtából készül a nemes ital: a vörös pinot noir és pinot meunier szőlőben találták ugyanis meg azt a vegyületet, amely javítja a memóriát, és segíthet kivédeni az agy gyengülésével járó betegségeket.
A kutatás vezetője, Jeremy Spencer professzor, a Reading-i Egyetem munkatársa szerint a patkánykísérletek drámai eredményt hoztak. A kutatás azért is különösen érdekes, mert első ízben bizonyítja, hogy a pezsgő mértékletes fogyasztása valóban javíthatja az agy funkcióját.
A kutatók most tervezik a vizsgálat folytatását, ezúttal emberek bevonásával. A résztvevők között nyugdíjasokon is szeretnék megfigyelni a pezsgő hatását. Az Alzheimer-kór kutatásával foglalkozó tudományos társaság szóvivője szintén érdekesnek találta a kutatás eredményét, ám hozzátette, hogy még nagyon sok, további vizsgálatra van szükség az eredmények teljes igazolásához. Addig is, akármilyen egészséges, nem árt vigyázni a rendszeres poharazással: különösen akkor kell tartanod a rászokástól, ha kék a szemed.