kulcsár edina
A kutatók sem tudnak pontos magyarázatot adni arra, miért romlik az évek múlásával a látásunk. Ám a megelõzés eszköze ott lehet a tányérodon!
Kutatások egész sora bizonyítja, hogy amit eszel, hatással van a látásodra. Azok az ételek, amelyek krónikus gyulladásokat okoznak a szervezetben, és segítik a szabad gyökök pusztító munkáját – ilyenek például a cukrok, az egyszerű szénhidrátok, a transzzsírok, a vegyszermaradványok és az adalékanyagok – minden fontos szervünknek, így a szemünknek is ártanak. Annál is inkább, mert a szem szövetei nagyon érzékenyen reagálnak a tápanyaghiányra, a szabad gyökök támadására, valamint a stresszre is.
Ám szerencsére olyan tápanyagok is vannak, amelyek csökkentik a szembetegségek és a látásromlás esélyét. Egy tanulmány szerint például az A-vitamin, a niacin (B3-vitamin), a tiamin (B1-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin) és a fehérjék fogyasztása csökkentheti a szürkehályog kialakulásának esélyét azáltal, hogy serkenti a szervezetben a glutation nevű antioxidáns termelését, és ezen keresztül a test méregtelenítését. A brokkoli, a dió, a fokhagyma, a spárga szintén képesek segíteni ennek az öregedéstől védő tápanyagnak a termelődését.
A zöldhályogban szenvedőknek az esszenciális zsírsavak, főként a DHA omega-3 zsírsav tesz jót. A makuladegenerációval küzdőknek, és azoknak, akik általánosságban szeretnék javítani a látásukat, antioxidánsokat, például luteint, zeaxantint, vinpocetint és taurint érdemes fogyasztani, de az is jó megoldás, ha sok C- és E-vitamint, valamint rezet és cinket visznek be a szervezetükbe.
A legjobb, ha minél változatosabb táplálkozásra törekszel, és minél feldolgozatlanabb állapotukban fogyasztod az élelmiszereket – vagyis chips és konzerv helyett egyél inkább salátát, teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, gyümölcsöt. A karotinoidokban gazdag zöldségek, például a sárgarépa és a sütőtök is segítenek élesíteni a szemed, de akár valamilyen táplálékkiegészítő szedését is fontolóra veheted – csak ne ezzel akard helyettesíteni az egészséges táplálkozást!