Létrehozva: 2015.10.05.

Itt az ősz diétás nagyágyúja! Ropogtass tökmagot!

Hûvös estéken nincs ennél jobb nasi, és ráadásul hihetetlenül egészséges is!

Ha rád tör a vágy egy kis nassolásra, a tökmag az egyik legjobb választás! Jólesik ropogtatni egy izgalmas film alatt, jó hangulatú baráti összejöveteleken, de a focimeccs is elképzelhetetlen tökmag nélkül.

Legyen a kamrádban mindig kéznél, mert nagyon egészséges!

Nem is gondolnád, hogy ez a kis mag háromféle (C-,E-,F-) vitamint, nagy mennyiségben ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz! Fontos beszerzési forrása a telítetlen Omega-3 zsírsavaknak, a Delta 7 fitoszterolnak és vasnak!

Hihetetlen, de a tökmag, ilyen pozitív hatással van a szervezetre:

  • Immunerősítő!
  • Rendben tartja a vérkeringését, koleszterin szintet, megelőzi az érelmeszesedést!
  • Véd a daganatok kialakulásától!
  • Elsősorban a férfiak csemegéje, mivel jó hatással van a különböző prosztata problémára!
  • Kitűnő vértisztító, fokozza a vesék működését!
  • Terhesség alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása!
  • Magas  antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a szövetek gyors öregedését, kitűnően fiatalít, ránctalanít!
  • Randi előtt nem árt egy marok tökmagot elropogtatnod, mivel hatásosan fokozza a libidód!

    Nem csak magában, de ételekben csempészve is remek dolgokat készíthetsz. Az elrejtett magokat így azok is szívesen fogyasztják, akik esetleg irtóznak a megtöréstől.

    Tökmagos pogácsa

    Nem csak egyszerű, de nagyon gyorsan elkészíthető, egy tartalmas leves után még második fogásként is kitűnő!

    Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 pohár tejföl
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája / fehérjét  a pogácsa kenéshez használod
  • 1-2 teáskanál só, kis cukor
  • 10 dkg tökmag
  • Így készítsd:

  • Száraz serpenyőben pirítsd meg a magokat, majd aprítsd durvára.
  • Futtasd fel az élesztőt a cukros meleg tejben.
  • Dolgozd össze a hozzávalókat. A tökmagból tegyél félre a tetejére.
  • Hagyd pihenni egy órát, majd nyújtsd ki.
  • Szaggasd ki a pogácsákat, kend le a tetejét a tojásfehérjével, majd szórd meg maggal.
  • 180 fokon süsd kb- 30-40 percig  arany barnára.
  • Vizsgázás előtt, csoki helyett inkább rágcsálj el egy marok tökmagot, javítja a koncentrációt, nyugtatja az idegeket!

    Magos ropogós szelet

    Egyszerű, egészséges, ropogós, amit a gyerekek is szívesen esznek.

    Hozzávalók:

  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg szezámmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg mazsola, vagy aszalt gyümölcsök
  • 25 dkg méz
  • kb. 1 dl víz
  • csipet só
  • Így készítsd:

  • Aprítsd durvára a magokat.
  • Keverd össze a zabpehellyel és a mézzel. A vizet fokozatosan adagold,  éppen annyi, hogy összeálljon
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengesd el a tésztát kb. ujjnyi vastagon.
  • 130 fokon süsd 20 percet, majd vedd ki és szeleteld fel.
  • A felszeletelt tésztát tedd vissza újra 20 percre, ha megbarnult a teteje kész van.
  • Várd meg míg kihűl, hidegen lesz ropogós!

    Chilis pirított tökmag

    Ha szeretsz nassolni és kedveled a csípőset, akkor ez egy igazán neked való ínyencség!

    Hozzávalók:

  • 20 dkg tökmag
  • chili por ízlés szerint
  • 1-2 kávéskanál só
  • 1 kanál olívaolaj
  • Így készítsd:

  • Száraz serpenyőbe pirítsd meg a magokat.
  • Keverd hozzá az olajat.
  • Tedd hozzá a sót, a chilit és jól forgasd össze.
  • Remekül kihasználhatod a chili zsírégető hatását a fogyókúrádban is!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek