Ha rád tör a vágy egy kis nassolásra, a tökmag az egyik legjobb választás! Jólesik ropogtatni egy izgalmas film alatt, jó hangulatú baráti összejöveteleken, de a focimeccs is elképzelhetetlen tökmag nélkül.
Legyen a kamrádban mindig kéznél, mert nagyon egészséges!
Nem is gondolnád, hogy ez a kis mag háromféle (C-,E-,F-) vitamint, nagy mennyiségben ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz! Fontos beszerzési forrása a telítetlen Omega-3 zsírsavaknak, a Delta 7 fitoszterolnak és vasnak!
Hihetetlen, de a tökmag, ilyen pozitív hatással van a szervezetre:
Immunerősítő!
Rendben tartja a vérkeringését, koleszterin szintet, megelőzi az érelmeszesedést!
Véd a daganatok kialakulásától!
Elsősorban a férfiak csemegéje, mivel jó hatással van a különböző prosztata problémára!
Kitűnő vértisztító, fokozza a vesék működését!
Terhesség alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása!
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a szövetek gyors öregedését, kitűnően fiatalít, ránctalanít!
Randi előtt nem árt egy marok tökmagot elropogtatnod, mivel hatásosan fokozza a libidód!
Nem csak magában, de ételekben csempészve is remek dolgokat készíthetsz. Az elrejtett magokat így azok is szívesen fogyasztják, akik esetleg irtóznak a megtöréstől.
Tökmagos pogácsa
Nem csak egyszerű, de nagyon gyorsan elkészíthető, egy tartalmas leves után még második fogásként is kitűnő!
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 pohár tejföl
20 dkg vaj
1 tojás + 1 tojás sárgája / fehérjét a pogácsa kenéshez használod
1-2 teáskanál só, kis cukor
10 dkg tökmag
Így készítsd:
Száraz serpenyőben pirítsd meg a magokat, majd aprítsd durvára.
Futtasd fel az élesztőt a cukros meleg tejben.
Dolgozd össze a hozzávalókat. A tökmagból tegyél félre a tetejére.
Hagyd pihenni egy órát, majd nyújtsd ki.
Szaggasd ki a pogácsákat, kend le a tetejét a tojásfehérjével, majd szórd meg maggal.
180 fokon süsd kb- 30-40 percig arany barnára.
Vizsgázás előtt, csoki helyett inkább rágcsálj el egy marok tökmagot, javítja a koncentrációt, nyugtatja az idegeket!
Magos ropogós szelet
Egyszerű, egészséges, ropogós, amit a gyerekek is szívesen esznek.
Hozzávalók:
5 dkg tökmag
5 dkg szezámmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg dió
5 dkg zabpehely
5 dkg mazsola, vagy aszalt gyümölcsök
25 dkg méz
kb. 1 dl víz
csipet só
Így készítsd:
Aprítsd durvára a magokat.
Keverd össze a zabpehellyel és a mézzel. A vizet fokozatosan adagold, éppen annyi, hogy összeálljon
Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengesd el a tésztát kb. ujjnyi vastagon.
130 fokon süsd 20 percet, majd vedd ki és szeleteld fel.
A felszeletelt tésztát tedd vissza újra 20 percre, ha megbarnult a teteje kész van.
Várd meg míg kihűl, hidegen lesz ropogós!
Chilis pirított tökmag
Ha szeretsz nassolni és kedveled a csípőset, akkor ez egy igazán neked való ínyencség!
Hozzávalók:
20 dkg tökmag
chili por ízlés szerint
1-2 kávéskanál só
1 kanál olívaolaj
Így készítsd:
Száraz serpenyőbe pirítsd meg a magokat.
Keverd hozzá az olajat.
Tedd hozzá a sót, a chilit és jól forgasd össze.
Remekül kihasználhatod a chili zsírégető hatását a fogyókúrádban is!