
Te jó ég! Gluténérzékeny vagy, csak nem tudsz róla?
A glutén, vagyis a gabonában található fehérje egyre több embernek okoz problémát, ám a tünetek nem egyértelmûek. Ezért lehet, hogy a glutén-intoleranciában szenvedõk jó része nem is megy orvoshoz.
Figyeld meg, tapasztalod-e ezeket a tüneteket, miután gluténtartalmú gabonából (búzából, tönkölyből, rozsból, árpából és zabból) készült ételeket, például kenyeret, müzlit, vagy akár sört fogyasztottál.
![]()
Emésztési problémák, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Gyerekeknél különösen gyakori a székrekedés a gluténfogyasztás után.
Keratosis pilaris, más néven „csirkebőr”, vagyis állandósult, érdes, libabőrszerű elváltozás a karjaid hátsó részén. Ez a bőrprobléma egyrészt az A-vitamin, másrészt pedig a zsírsavak hiányának köszönhető – a glutén ugyanis károsítja az emésztőrendszert, így rontja a zsírsavak felszívódását.
Autoimmun betegség, pl. Hashimoto pajzsmirigybetegség, lupus, sokízületi gyulladás, pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás, scleroderma.
Ködös gondolkodás, kimerültség vagy fáradtság.
Neurológiai tünetek, például egyensúlyvesztés, szédülés
Migrénes fejfájás
Hormonális problémák, például PCOS, PMS vagy megmagyarázhatatlan fogamzási nehézségek.
Az ízületek, például a térd, az ujjak vagy a csípő dagadása, fájdalmas gyulladása.
Test szerte jelentkező fájdalmak (fibromialgia) vagy krónikus fáradtság, amelyek okát nem találja az orvos
Hangulati problémák, depresszió, szorongás, figyelemzavar, hangulatváltozások.
Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, térj át pár hétig a gluténmentes étrendre.
Minél tovább hagyod kitisztulni a fehérjét a szervezetedből, annál jobb. Ezután vezesd vissza a glutént az étlapra, és figyeld meg, mi történik. Ha a tünetek a gluténmentesség hatására elmúlnak, majd a visszavezetéskor újra jelentkeznek, beszéld meg az orvosoddal, hogy érdemes lenne kivizsgálni a glutén-intoleranciát.






