tóth gabi
Szülõk ezrei lobbiznak világszerte a mogyorómentes iskolákért, ahol biztonságban tudhatják allergiás csemetéiket. 50 gyerekbõl legalább egy érintett. Közben tudósok megtalálták a végzetes mogyoró allergia ellenszerét.
Pár éve a Ryanair egyik járatán egy négyéves kislány majdnem megfulladt a repülőgépen, mivel egy utas néhány sorral hátrébb kibontott egy zacskó mogyorót. Legalábbis a közelmúltig ezt hitték. Sokáig élt ugyanis az elmélet, hogy a mogyorópor képes terjedni a levegőben. Mostanra bebizonyosodott, hogy ez tévedés, a kislánynak a gépen pedig valószínűleg mástól lettek heves allergiás reakciói.
Az viszont tény, hogy az ételallergiától szenvedők száma ugrásszerűen emelkedett, elsősorban a gyerekek körében. A londoni Kings College professzora, Tim Spector szerint azok az étrendi változtatások a bűnösök, amelyeket a várandós anyák követnek – a legjobb szándékkal. Valójában az lenne a fontos, hogy minél változatosabban étkezzenek, magas rosttartalmú ételeket fogyasszanak.
Nagyon népszerű az a tévhit, hogy aki nem akarja, hogy a gyereke allergiás legyen, az ne egyen allergént.
A valóság ezzel éppen ellentétes: amit a várandós anya nem eszik a terhesség alatt, az később visszaüthet a gyermekénél.
A kutatók szerint a megoldás az lenne, hogy már egészen korán kis mennyiségű mogyorót – vagy más allergént – adjanak a babáknak, hogy az immunrendszerük fel tudjon készülni.
Már 11 hónapos kortól ajánlják a földimogyorót, gyakran és kis adagokban, így várhatóan nem fog kialakulni mogyoróallergia még azoknál a gyerekeknél sem, akiknél nagyobb a kockázat.
Az állításokat kísérletekkel igazolták.
A kutatók további tanácsa, hogy a várandósok ne fogják vissza magukat, étkezzenek változatosan. Ha pedig már megszületik a baba, akkor se essenek túlzásokba, ne spricceljenek folyton antibakteriális szerekkel, ne törölgessenek állandóan antiszeptikus kendőkkel. Gyermekük és a maguk érdekében is legyenek baktérium- és mogyoróbarátok!