Létrehozva: 2015.09.17.

Ingyen adja az erdő a gyógyító bogyót! Szedj bodzát!

Most érik az egyik legkedveltebb vadgyümölcs, a fekete bogyójú bodza. Értékes anyagai miatt nagyon egészséges, ráadásul fantasztikus ínyencségeket készíthetsz belõle.

Szerző Ripost

Erdők, mezők ajándéka, a bodza immár ősszel csábít! Terméséből elképesztően  egészséges finomságokat készíthetsz. A fekete bogyók C- vitamintartalma igen magas, kiváló immunerősítőt spájzolhatsz belőle a téli időszakra. Ezen kívül hatásos reumás panaszokra, kiváló vértisztító illetve tökéletes vas, kalcium és magnézium forrás!

C-vitamin tartalma magasabb mint a citrusféléknek!

A feketebodza gyümölcséből készíthetsz lekvárt, szörpöt, de a bodzás sütikkel is garantált sikered lesz.

A bogyókat forgalmas utaktól távol eső helyről  gyűjtsd be, és figyelj arra, hogy csak a magasabb növésű fekete bodza termése használható! A gyalog bodza mérgező hatású!

Ne keverd össze: a fekete bodza termése mindig lefele csüng, a mérgező gyalogbodza tányéros termése pedig fölfelé áll!

A bogyók gyűjtése nagyon szapora, ha ügyes vagy, 10-20 perc alatt akár több kilónyi termést is begyűjthetsz. És már jöhet is a befőzés! Tudd azért, hogy a bodza külön műfaj, sajátos ízvilágát szokni kell. Ezért érdemes kisebb adagokkal kísérletezned, hogy megtaláld neked legjobban tetsző bodzaízt!

Szártalanítsd!

A bodzát felhasználás előtt alaposan mosd meg, majd akár egy villa segítségével szabadítsd meg a szárától. Ezt a műveletet precízen végezd, mivel a bodza szárrésze egészségre ártalmas anyagot is tartalmazhat!

Tudtad?

A bodzabogyó gyümölcssavakat, vitaminokat, cukrot, makro- és mikroelemeket, cseranyagokat, pektint és színanyagokat, azaz antocianinokat tartalmaz. Ez utóbbi vegyületcsoport igen fontos szerepet játszik a rákmegelőzésben.

 

Bodzabogyó szörp

Hozzávalók:

  • 3 kg bodzabogyó
  • 1 kg cukor
  • 2 teáskanál citromsav
  • Így készítsd:

  • A bodzát tedd fel egy lábosban főni, önts alá 1 pohár vizet. Így főzd kb. 20 percet.
  • Szűrő és kanál segítségével passzírozd át.
  • Tedd vissza az így nyert bodzalevet a lábosba, add hozzá a cukrot  és a citromsavat, és forrald még kb. 5 percig.
  • A forró szörpöt töltsd sterilizált üvegekbe és állítsd fejre, hagyd így kihűlni.
  • Fontos!

    A bodzabogyó savtartalma lényegesen alacsonyabb, mint más erdei gyümölcsöké. Könnyen meglehet, hogy a karakteres íz érdekében több citromsavat is igényel a szörp. Gyümölcsösebb ízhatást érhetsz el, ha szilvát is keversz főzéskor a szörp alapjába.

    Bodzabogyós-szilvalekvár

    Hozzávalók:

  • 1 kg bodzabogyó
  • 2 kg szilva
  • 0,5 kg cukor
  • megfelelő mennyiségű lekvárzselésítő
  • Így készítsd:

  • A kimagozott szilvát tedd fel főni. Hagyd rotyogni, majd amikor megereszkednek a gyümölcsdarabok, turmixod össze az alapot.
  • Mehet bele a cukor és a zselésítő, illetve kevéske citromsav, ha jónak látod. Amikor újra felforr, akkor tedd csak bele a bodzaszemeket.
  • Ellenőrizd a lekvár ízét.
  • Ha finomnak találod, már merheted is az előre sterilizált üvegekbe. Nagyon finom, bodzabogyókkal pettyezett lekvárod lesz!
  • Tipp:

    Szilva helyett használhatsz almát is, az is remekül sűríti a bodzalekvárodat!

    Süteményekhez fantasztikus!

    Ha igazán különleges finomságot készítenél a családodnak, bátran nyúlj a bodzalekvárhoz! Megjelenése egyedi, íze, illata utánozhatatlan! Ilyet boltban biztos nem lehet venni! Csodálni fognak érte!

     

     

     

     

     

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek