RETRO RÁDIÓ

Ingyen adja az erdő a gyógyító bogyót! Szedj bodzát!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 17. 17:23

Most érik az egyik legkedveltebb vadgyümölcs, a fekete bogyójú bodza. Értékes anyagai miatt nagyon egészséges, ráadásul fantasztikus ínyencségeket készíthetsz belõle.

Erdők, mezők ajándéka, a bodza immár ősszel csábít! Terméséből elképesztően  egészséges finomságokat készíthetsz. A fekete bogyók C- vitamintartalma igen magas, kiváló immunerősítőt spájzolhatsz belőle a téli időszakra. Ezen kívül hatásos reumás panaszokra, kiváló vértisztító illetve tökéletes vas, kalcium és magnézium forrás!

C-vitamin tartalma magasabb mint a citrusféléknek!

A feketebodza gyümölcséből készíthetsz lekvárt, szörpöt, de a bodzás sütikkel is garantált sikered lesz.

A bogyókat forgalmas utaktól távol eső helyről  gyűjtsd be, és figyelj arra, hogy csak a magasabb növésű fekete bodza termése használható! A gyalog bodza mérgező hatású!

Ne keverd össze: a fekete bodza termése mindig lefele csüng, a mérgező gyalogbodza tányéros termése pedig fölfelé áll!

A bogyók gyűjtése nagyon szapora, ha ügyes vagy, 10-20 perc alatt akár több kilónyi termést is begyűjthetsz. És már jöhet is a befőzés! Tudd azért, hogy a bodza külön műfaj, sajátos ízvilágát szokni kell. Ezért érdemes kisebb adagokkal kísérletezned, hogy megtaláld neked legjobban tetsző bodzaízt!

Szártalanítsd!

A bodzát felhasználás előtt alaposan mosd meg, majd akár egy villa segítségével szabadítsd meg a szárától. Ezt a műveletet precízen végezd, mivel a bodza szárrésze egészségre ártalmas anyagot is tartalmazhat!

Tudtad?

A bodzabogyó gyümölcssavakat, vitaminokat, cukrot, makro- és mikroelemeket, cseranyagokat, pektint és színanyagokat, azaz antocianinokat tartalmaz. Ez utóbbi vegyületcsoport igen fontos szerepet játszik a rákmegelőzésben.

 

Bodzabogyó szörp

Hozzávalók:

  • 3 kg bodzabogyó
  • 1 kg cukor
  • 2 teáskanál citromsav
  • Így készítsd:

  • A bodzát tedd fel egy lábosban főni, önts alá 1 pohár vizet. Így főzd kb. 20 percet.
  • Szűrő és kanál segítségével passzírozd át.
  • Tedd vissza az így nyert bodzalevet a lábosba, add hozzá a cukrot  és a citromsavat, és forrald még kb. 5 percig.
  • A forró szörpöt töltsd sterilizált üvegekbe és állítsd fejre, hagyd így kihűlni.
  • Fontos!

    A bodzabogyó savtartalma lényegesen alacsonyabb, mint más erdei gyümölcsöké. Könnyen meglehet, hogy a karakteres íz érdekében több citromsavat is igényel a szörp. Gyümölcsösebb ízhatást érhetsz el, ha szilvát is keversz főzéskor a szörp alapjába.

    Bodzabogyós-szilvalekvár

    Hozzávalók:

  • 1 kg bodzabogyó
  • 2 kg szilva
  • 0,5 kg cukor
  • megfelelő mennyiségű lekvárzselésítő
  • Így készítsd:

  • A kimagozott szilvát tedd fel főni. Hagyd rotyogni, majd amikor megereszkednek a gyümölcsdarabok, turmixod össze az alapot.
  • Mehet bele a cukor és a zselésítő, illetve kevéske citromsav, ha jónak látod. Amikor újra felforr, akkor tedd csak bele a bodzaszemeket.
  • Ellenőrizd a lekvár ízét.
  • Ha finomnak találod, már merheted is az előre sterilizált üvegekbe. Nagyon finom, bodzabogyókkal pettyezett lekvárod lesz!
  • Tipp:

    Szilva helyett használhatsz almát is, az is remekül sűríti a bodzalekvárodat!

    Süteményekhez fantasztikus!

    Ha igazán különleges finomságot készítenél a családodnak, bátran nyúlj a bodzalekvárhoz! Megjelenése egyedi, íze, illata utánozhatatlan! Ilyet boltban biztos nem lehet venni! Csodálni fognak érte!

     

     

     

     

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.