
Allergiás vagy a parlagfûre? Mindenképpen olvasd el a cikket. Ha szerencsés módon nem vagy allergiás, akkor is jobban teszed, ha felkészülsz az augusztusi pollenszezonra. A legújabb módszer talán neked is tetszeni fog, figyelj csak!
Ambrosia: gyomnövény, de gyógynövény is lehet!
A parlagfű évek óta a legüldözöttebb növényfaj Magyarországon, hivatalosan gyomként tartják számon, irásáról jogszabály rendelkezik. De nem mindig volt így pellengérre állítva ez a növény, az inkák például egyenesen az istenek eledelének tartották csodálatos gyógyító hatása miatt. Természetgyógyász körökben ma is az egyik legjobb immunerősítőszerként tartják számon, és vitamintartalmát is figyelemreméltónak gondolják.
![]()
Kutyaharapást szőrével?
Parlagfű esetében tökéletesen működik ez az elv. A parlagfűnek valójában a pollenje allergizál. A növény zsenge részeinek, például fiatal leveleinek fogyasztása viszont éppen az allergia ellenében hat. Akár teljes védettséget is biztosíthat, mire berobban az augusztusi nagy parlagfűpollen-szezon. Következő a teendő: friss parlagfű hajtásokból készíts teát, vagy zsenge leveleit rágcsáld el nyersen. Persze ne vidd túlzásba, napi 1 levél bőven elég! A kúra elején felerősödhetnek az immunreakciók, de a tünetek fokozatosan csitulnak, 2-3 nap múlva tünetmentesé válhatsz!
![]()
Megoldás lehet a kecsketej!
A kecsketej immunerősítő hatása régóta ismert, ám az, hogy a pollenallergia tüneteit enyhítené, sokáig csak feltételezni lehetett. Egy 2008-ban lefolytatott vizsgálat viszont egyértelműen igazolta ezt a hatást. A parlagfűvel borított mezőn legeltetett kecskék tejében parlagfű-specifikus ellenanyagok jelentek meg. Ezt a tejet fogyasztó pollenallergiások tünetei minden esetben enyhültek, vagy megszűntek. Figyelem, a pasztőrözés során 20-60 százalékkal csökken a kecsketej ellenanyag tartalma, így ha az allergiás tünetek enyhítése a cél, jobb, ha nyers kecsketejet szerzel be a termelőtől.
Új ötlet: igyál parlagfűpálinkát!
Vállalkozó kedvű allergiások készíthetnek saját parlagfű pálinkát is! Rendszeres fogyasztásától állítólag nem csak jókedved lesz, de az allergiádtól is megszabadulhatsz.
![]()
Így készítsd:
2 liter bármilyen házi pálinka
1 -2 marék zsenge parlagfű, apróra vágva
Az alaposan megmosott parlagfüvet aprítsd fel és öntsd rá a pálinkát. 2 hétig érleld, időnként rázd meg, hogy kioldódhassanak a hatóanyagok. Végül szűrd le, és naponta 1 evőkanál parlagfűpálinkával kúráld magad!
![]()







