7 éve

Ha ezt elolvasod, SOHA többet nem rakod a tojást hűtőbe!

A legtöbb áruházban egyszerûen a polcokon áll a tojás, nem teszik a hûtõpultba. Otthon viszont szinte azonnal a hûtõbe rakjuk a dobozt. De vajon tényleg szükség van erre?

Ha kinyitod a hűtőt, és tojásokat látsz az ajtajában, akkor tudhatod, hogy Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában vagy Japánban vagy. A világ más tájain ugyanis nem szokás hűtőbe tenni a tojás. Egyszerűen kint áll a konyhapulton a tojástartó. De vajon kinek van igaza?

Miért hűtjük?

Az 1900-as évek előtt a tojásokat nem hűtötték, hiszen nem is igen volt hol – egyszerűen a hűvös kamrában, vagy a pincében tárolták, esetleg szobahőmérsékleten tartották. Ám 20. század elején egy tojásszállítmány tömeges fertőzést okozott Angliában. Ekkor elkezdték mosni a tojások héját, ez azonban nemcsak a baktériumokat, hanem a tojás természetes védőrétegét is eltávolította, így a baktériumok könnyebben keresztüljutottak a tojáshéjon. A megoldásnak a tojások hűtése látszott, hiszen a hideg lelassítja a kórokozók szaporodását.

Tényleg kell a hűtő?

A szakemberek megosztottak a kérdésben. Egy élelmiszerbiztonsági kutatás szerint, ha a tojásokat a laborban szalmonellával fertőzik meg, a kórokozók szaporodása lassabb a hűtőben tárolt tojásoknál. Egy másik, brit kutatócsoport viszont két hétig vizsgálta a szobahőmérsékleten, illetve 6 Celsius-fokon tárolt tojások esetleges E.coli, Saphylococcus auerus, szalmonella, lisztéria, monocytogenes és Campylobacter fertőzöttségét, és két hét után sem találtak különbséget a kétféle tojásban élő kórokozók számát illetően.

A legfontosabb az állandó hőmérséklet

A kutatók következtetése szerint élelmiszerbiztonsági szempontból a tojás esetében fontosabb az állandó hőmérséklet, mint a hűtés. A hőmérsékletváltozás a lehető legrosszabb, ami a tojással történhet.

Nem jó ötlet a forró kocsiban hazavinni, majd azonnal a hűtőbe rakni.

Az sem hasznos, ha a hűtő ajtajában tárolod, mert így minden nyitásnál felmelegszik egy kicsit, majd újra lehűl. Ilyenkor a hőmérséklet-különbségből eredő pára kicsapódik rajta, és a baktériumoknak máris könnyebb az útja a tojáshéjon át.

Mit kell tenni a tojással?

Először is próbáld állandó, nagyjából 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartani. Az áruházak többségében 20 fok alatti a hőmérséklet, ezért nem tartják a tojást a hűtőben. Ha van a lakásban légkondi, vagy van egy hűvös kamrád, pincéd, akkor semmi szükség a hűtésre. Ha viszont meleg van, akkor inkáb tartsd a hűtőben a felhasználásig.

Ha a hűtőbe teszed a tojásokat....

Akkor ne az ajtóban kialakított rekeszbe rakd őket, hanem a saját tartójukban a hűtő egyik polcára. Nem kell őket előre megmosni, elég, ha ezt felhasználás előtt teszed meg. A tojást mindig alaposan süsd vagy főzd meg, ügyelj, hogy a héjdarabok feltöréskor ne kerüljenek a tojásfehérjébe és –sárgájába, ha pedig kicsit is gyanús, inkább dobd el.

A frissességéről úgy is meggyőződhetsz, ha egy pohár vízbe teszed. A friss tojás vízszintesen a pohár alján marad, a kicsit kevésbé friss egyenesen áll. Ha viszont a víz felszínére emelkedik, akkor már állott, dobd ki nyugodtan. A nyers, ép tojást 3 hétig tarthatod a hűtőben, ha nem fogy el, akkor feltörve, és kissé felkeverve le is fagyaszthatod, így akár egy évig is friss marad.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy hűtőt is elláthat energiával az Anker hordozható energiaállomása

vg.hu

A gázcsapok elzárásával fenyegetőzik az Egyesült Királyság is

hirtv.hu

Már magánnyomozóval is beszéltek a Kispestről eltűnt fiú szülei

life.hu

Horváth Gréta fürdőruhában mutatta meg tökéletes alakját - Fotó

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

origo.hu

Ha nem akarjuk úgy végezni, mint a dinoszauruszok, ez az egy megoldásunk maradt

mindmegette.hu

11 könnyű tészta, ami 30 perc alatt elkészíthető a kánikulában

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Hat megyére adtak ki riasztást: ekkor érkezhet az enyhítő eső

ripost.hu

Újra áll a bál: Most ezért balhézik egymással Suzy és Jolly

ripost.hu

Gelencsér Timi és a barátnői nagyon dögösek bikiniben – Fotók

További cikkek

MEDICINA

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

MEDICINA

Megateszt: Önmagunk legjobb verziója - Inspiráló hétköznapi példaképek (x)

MEDICINA

Gyógyszer nélkül is lehet segíteni a figyelemhiányos gyerekeken

MEDICINA

7+1 természetes megoldás a sokkal pihentetőbb alvásért (x)

MEDICINA

Gyógynövényekkel és törődéssel az örömért - Mennyire fontos a törődés az üzleti világban? (x)

ÉLETMÓDI

Símaszkos férfi a balatoni apartmanban: Rémálommá vált a nyaralás

ÉLETMÓDI

Így tudsz jó mélyen és pihentetőn aludni a legnagyobb nyári forróságban

ÉLETMÓDI

Megérkezett a csütörtöki horoszkópod, titokzatos pillanatok következnek