MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.09.29. 15:30

Milyen jogai vannak a nyugdíjas munkavállalóknak valójában? Szakértő válaszol

Jár-e szabadság, táppénz vagy végkielégítés a nyugdíjas dolgozónak? Szatmáry Tünde Katalint, a www.ugyintezesazonnal.hu oldal nyugdíjszakértőjét kérdeztük, milyen feltételekkel lehet nyugdíj mellett dolgozni.

Megéri munkát vállalni

Egyre több nyugdíjas vállal munkát, mivel az öregségi nyugdíjban részesülők gyakorlatilag jövedelemkorlátozás nélkül végezhetnek keresőtevékenységet. Emellett munkabérükből csak a 15 százalék személyi jövedelemadót vonják le, és munkabérüket további járulékokkal nem terhelik.

 

Számoljon a szabadsággal

A nyugdíjas munkavállalót továbbra is megilleti az évi 20 nap alapszabadság, valamint az életkora alapján járó pótszabadság, ami 45 éves kor után 10 nap. Lényeges, hogy a szabadság a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak is ugyanúgy jár, mint a teljes munkaidőben dolgozó kollégáinak.

 

Kell hozzá az igazolás

Betegség esetén a nyugdíjas munkavállaló nem jogosult táppénzre, mivel a munkabéréből semmilyen járulékot nem vonnak le. Ugyanakkor évente 15 nap betegszabadság illeti meg, amelyhez szükséges a kezelőorvos által kiállított keresőképtelen állományra vonatkozó orvosi igazolás.

Joyful,Senior,Customer,Woman,Shopping,Online,,Buying,On,Internet,,Paying
Fotó: fizkes / Shutterstock

Pluszpénz a fizetésen felül

A munkavállalók a nyugdíj mellett az illetményüket a kiegészítésekkel együtt is megkapják. Tehát, ha valaki például egyéb juttatásokban, például albérleti hozzájárulásban, utazási költségtérítésben, bérlettámogatásban, illetve éjszakai vagy műszakpótlékban részesül, akkor az illetményt és ezeket az egyéb juttatásokat egyidejűleg fizetik ki a részére.

 

Legyen rá bizonyíték

A határozatlan idejű munkaviszonyt a nyugdíjas munkavállaló és a munkáltató a jövőben felmondással megszüntetheti, amit a foglalkoztatónak nem kötelessége megindokolni. Vita esetén a felmondás indoklásának jogszerűségét és megalapozottságát a munkáltatónak kell minden esetben bizonyítani.

 

Kezdődhet a visszaszámlálás

Akár a nyugdíjas munkavállaló mond fel, akár a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyát, a munkavállaló köteles a munkaszerződésben meghatározott felmondási idő teljes időtartamát letölteni, hacsak a munkáltatói jogkör gyakorlója nem engedélyezi a felmondási idő részleges vagy teljes elengedését.

 

Búcsúzzon a végkielégítéstől

A nyugdíjasnak végkielégítés sem jár, ha a felmondás időpontjában már nyugdíjasnak minősül. Ugyanakkor az a dolgozó jogosult lehet a végkielégítésre, aki még nem töltötte be a 65. életévét, de belátható időn belül nyugellátásra jogosulttá válik, de azt az ellátást még nem veszi igénybe.

 

Időben jelezze a főnöknek

A munkavállalónak kötelessége, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt legalább 6-8 hónappal értesítse a munkáltatót nyugdíjba vonulási szándékáról. Ezen túlmenően, ha a nyugdíjas munkavállaló élethelyzete oly módon változik, ami befolyásolja a munkaviszonyát, szintén bejelentési kötelezettséggel tartozik.

 

Felmondás közös megegyezéssel

A munkaviszonyt a felek írásban, közös megegyezéssel szüntetik meg. Ennek előnye, hogy a megszüntetés körülményeit szabadon állapíthatják meg, így a még letöltendő felmentési idő hossza, vagy a munkavállalót megillető járandóságok, például a végkielégítés is közös megegyezés tárgyát képezik.

 

Tervezzen hónapokkal előre

A munkáltatóval közösen kell egyeztetnünk a felmondási időről. Tehát ha versenyszférában dolgozunk, és a nyugdíjigénylés időpontja például november 4-e, akkor a felmondást már májusban is megtehetjük úgy, hogy a 30 napos felmondási idő kezdeteként október 4-ét jelöljük meg.

 

Vízválasztó a nyugdíj ideje

Arra kell figyelni, hogy a munkaviszony megszüntetése a nyugdíjigénylés kezdőnapját, vagyis a nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző napra essen. Az előző példát említve, ha november 4-én vonulnánk nyugdíjba, akkor a munkaviszony november 3-án kerüljön megszüntetésre.

 

Így megússza a sorban állást

A munkavállaló feladata, hogy a nyugdíj iránti kérelmet legkorábban 30 nappal a korhatár betöltése előtt előterjessze személyesen, a lakhely szerint illetékes kormányhivatalnál, vagy elektronikusan ügyfélkapun keresztül.

 

Kell hozzá a törzsszám

A munkavállaló kötelessége, hogy a nyugdíjigénylést követően a hivatal által küldött nyugdíjelőleg megállapításáról szóló végzést, illetve a végleges nyugdíjmegállapító határozatot a folyósítási törzsszámmal kiegészítve átadja a munkáltatónak.

 

A járulék összege is visszajár

Ha utólag döntöttünk a nyugdíjba vonulásról, akkor a nyugdíj megállapítás napjától a munkáltató kötelessége, hogy önellenőrzési eljárás keretében visszaigényelje a befizetett járulékokat, és a munkavállalónak is visszafizesse a tőle feleslegesen levont járulék összegét. Ez kizárólag azokra vonatkozik, akik munkaviszony keretében vannak foglalkoztatva.

 

Szöveg: Reiter Georgina - Fanny magazin

 

Szöveg: Reiter Georg

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek