Létrehozva: 2023.11.24.

Most van az igazi Black Friday, itt van minden tudnivaló – Videó

Eredetileg a fekete péntek kifejezést nem épp pozitív dolgokra használták. De hogyan lett a szitokszóból a karácsonyi előtt akciók gyűjtőneve? Ez a Black Friday története!

Magyarországon közel tíz éve volt az első Black Friday, azóta pedig az egynapos shoppingünnepből gyakorlatilag egy hónapos akcióáradat lett. Ezt érdemes tudni a fekete péntek történetéről!

black friday, leárazás, vásár
Hogy lett a Black Friday a karácsony előtti akciók gyűjtőneve? Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Hagyományosan a Black Friday napján tartjuk a Ne vásárolj semmit! Napot is. Ezen a napon a túlfogyasztásra és annak kockázataira hívják fel a figyelmet különböző egyesületek, és arra, hogy ne vásároljunk felesleges termékeket, ne pazaroljunk. Aki szeretne csatlakozni az akcióhoz, különösebb dolgot nem is kell tennie, mint ezen a napon egyszerűen nem vásárolni semmit...

Ekkor volt az első fekete péntek

Magát a kifejezést először 1869-ben használták, miután Jay Gould és James Fisk vasúti üzletember megpróbálta kijátszani az aranypiacot, ami végül pénzügyi pánikhoz és a tőzsde összeomlásához vezetett. A két spekuláns azt találta ki, hogy felvásárolják az összes aranyat, ami az amerikai piacon kapható, hogy felhajtsák az árakat, majd az aranyat eladják, immár jóval magasabb áron. Még az akkori amerikai elnököt, Ulysses S. Grantet is meggyőzték, hogy hagyja az árakat szabadon mozogni (az elnök ugyanis, ha túlzottan emelkedett az arany árfolyama, piaci áron alul értékesítette az állam aranytartalékának egy részét, így szinten tartva az árakat). Emiatt az arany árfolyama 20%-ot ugrott pár hét alatt, Grant rájött a manipulációra, majd elárasztotta a piacot arannyal, ami miatt az arany árfolyama 16%-ot, a tőzsde 20%-ot, a búza ára pedig 50%-ot zuhant, az USA gazdasága pedig recesszióba fordult azon az ominózus első fekete pénteken.

Később erre használták a fekete péntek kifejezést

A fekete péntek vagyis Black Friday kifejezést később a hálaadás napja (november negyedik csütörtökje) után kialakuló fennforgásokra kezdték el használni. Az 1950-es években például a gyárak vezetői kezdték fekete péntekként emlegetni a hálaadást követő pénteket, mivel sok munkásuk döntött úgy, hogy beteget jelent, hogy hosszú hétvégével pihenje ki az ünnep fáradalmait. Majd 1960-as években a philadelphiai rendőrség hívta így a hálaadást követő napot, mivel 12 órás műszakokban kellett dolgozniuk a dugók, az üzletekben lévő tömeg és az ilyenkor elharapódzó erőszak miatt. Ezek azért alakultak ki, mert a látogatók özönlöttek a városba, hogy megkezdjék az ünnepi bevásárlást, ráadásul néha ez a népszerű bevásárló nap egybeesett az éves hadsereg kontra tengerészgyalogság futballmeccsel is. A Black Friday kifejezés ezután elterjedt a philadelphiai vásárlók és kereskedők körében is, és onnantól kezdve Amerika szerte elterjedt – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

leárazás, akció, jótállás
Javában tartanak az év végi leárazások. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mikor lett a Black Friday egyenlő az akciókkal?

1966-ban egy önkormányzati PR-os alkalmazott, bizonyos Abe S. Rosen javaslatára összefogtak a helyi kereskedők, hogy megpróbálják a Black Friday negatív jelentését átalakítani valami pozitívvá. Kiadtak egy sajtóközleményt, amiben a hálaladást követő pénteket már nem a hatalmas forgalomra és a dugókra használták, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetével kötötték össze. A kezdeményezés jól sikerült, tetszett az embereknek, néhány évtizeddel később elterjedt az egész országban (USA) és a '80-as évektől hivatalosan is a mai értelmében használják a kifejezést. Vagyis azóta a Black Friday egyet jelent a karácsonyi bevásárlás kezdetének napjával.

A Black Friday kifejezés nagyjából 1966-ban keletkezhetett, a használata pedig 2009-re vált általánossá az USA-ban. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik. Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartották meg a kiskereskedelemben, idén pedig "hivatalosan" november 24-én van fekete péntek.

Mára jelentősen átalakult az egynaposként induló akció

A fekete péntek kezdetben még egy egynapos akció volt, majd jöttek a Black Friday hetek, majd a Black November, vagyis az egy hónapig tartó leárazások időszaka. A kereskedők egyre hosszabb időszakot hagynak az akciózásra, a legtöbb kereskedő idén is több hetes Black Friday-t tart: 

  • a Media Marktnál például egész novemberben tartanak a Black Friday akciók, ahogy az Alzánál is, 
  • de az eMAG sem egynapos akcióval zárja a novembert, épp az Őrült szezon elnevezésű akció tart náluk. 
  • A Telekom is Cyber novembert tart, de sok kisebb üzlet is minimum egy hetes Black Friday-hoz köthető akciót tart novemberben. 

Pedig a hivatalos fekete péntek még csak most érkezett el...

Íme két videó a legfontosabb tudnivalókról, hogy ne verjenek át:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANIMÉKER

Hat tévhit és a tények a védőoltásokkal kapcsolatban

MANIMÉKER

Mikor lehet füvet nyírni, és hol kötelező? Íme a szabályok

MANIMÉKER

Most hétvégén bárki ingyen kipróbálhatja az új balatoni katamaránokat – Mutatjuk, hol és mikor!

MANIMÉKER

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint